Kindel uneaeg vähendab teismeliste depressiooniriski

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Christoph Wilhelm/zefa/Corbis
Värske uuring näitab, et teismelistel, kes lähevad iga päev ühel ja samal ajal magama, esineb harvem depressiooni ja enesetapumõtteid.

Uuringu tarbeks küsitleti 15 000 USA noorukit ja nende vanemaid, kirjutab Daily Mail.

Selgus, et umbes pooled noored pidid iga päev kell kümme õhtul magama minema, samas kui veerandil teismelistest lubati üle kesköö üleval olla. Viimased magasid öösel keskmiselt 40 minutit vähem.

Unepuuduse käes kannatavatel noortel esines 24 protsenti tõenäolisemalt depressiooni ja viiendiku võrra rohkem enesetapumõtteid.

«Meie tulemused klapivad teooriaga, et ebapiisav uneaeg suurendab depressiooniriski,» ütles uuringut juhtinud James Gangwisch Columbia ülikoolist.

Ta lisas, et unepuudus võib nõrgendada igapäevase stressiga toime tulemise võimet, mõjutada olukordadele hinnangute andmist, vähendada keskendumisvõimet ning suurendada impulsiivsust.

Ekspertide sõnul peaksid teismelised igal ööl vähemalt kaheksa tundi magama. Unehäirete põhjusi tuleks nende väitel otsida sellest, et kunstlik valgustus on inimeste unetsüklid sassi ajanud, häirides ööpäevarütmi reguleeriva hormooni melatoniini tootmist organismis.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles