Toitev, kuid kerge toit aitab saleneda

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lõhe ja köögiviljad: kala koos köögiviljadega on üks paljudest tervisetoidu variantidest.
Lõhe ja köögiviljad: kala koos köögiviljadega on üks paljudest tervisetoidu variantidest. Foto: Corbis/Scanpix

Suur toidukogus on täiesti sobiv inimesele, kes soovib kaalust alla võtta või vältida kaalutõusu - saladus seisab toitvuses, ehk söök on väga toitev, kuid annab vähe kaloreid, mille tõttu on võimalik süüa suur kogus ning kõht täis saada ilma üleliigse energiata.


Kui soovid süüa kõhtu täis, kuid mitte liiga palju energiat endasse ahmida, tasub eelistada suure veesisaldusega toite, mis soodustavad seedimist ja kaalu alandamist, vahendab Õhtuleht.


Oad, aedviljad ja puuviljad on lisaks kõrgele veesisaldusele ka suure kiudainete sisaldusega ning täidavad hästi kõhtu, lisaks mõjuvad nad hästi soolestikule.

Kui on soov kehakaalu alandada, on oluline ka valgu tarbimine, mis kiirendab energia kulutamist ning lisaks on tavaliselt ka kõrge veesisaldusega  - valgurikkad toitained on lahja liha, linnuliha, kala ja mereannid.

Toitvuse indeks näitab, kui tugeva täiskõhutunde inimesed tarbitud 240 kilokalorist saavad ning kui pikaks ajaks (mida suurem number, seda parema toitvusega): tort 65, kartulikrõpsud 91, jäätis 96, müsli 100, maisihelbed 118, banaanid 118, pasta 119, pruun riis 132, valge riis 138, juust 146, popcorn 154, viinamarjad 162, täisterapasta 188, õunad 197, apelsinid 202, kaerahelbepuder 209, valge kala 225, kartul 323.


Kommentaarid
Copy
Tagasi üles