USA Stanfordi ülikooli teadlaste sõnul võib lihtne DNA-test ennustada, kas inimene võtab suurema tõenäosusega kaalust alla madala rasvasisaldusega või madala süsivesikusisaldusega dieeti pidades.
Sobivaima dieedi juhatab kätte DNA-test
Väikese, 101 naist hõlmanud uurimuse tulemused näitasid, et oma geenidega sobivaimat dieeti pidanud naised saavutasid salenemisel teistega võrreldes märksa paremaid tulemusi, kirjutab
.
Vaatlusalused naised pidasid aasta jooksul erinevaid dieete: väga madala süsivesikusisaldusega, madala süsivesiku- ja kõrge valgusisaldusega ning madala või väga madala rasvasisaldusega dieeti.
Teadlased jagasid naised genotüübi alusel kolme gruppi vastavalt sellele, kas neile sobis paremini madala süsivesikusisaldusega, madala rasvasisaldusega või tasakaalustatud dieet. Nii leidsid nad, et oma genotüübile sobivat dieeti pidanud naised võtsid 12 kuu jooksul võrreldes «valet» dieeti pidanud naistega kaks-kolm korda rohkem alla.
Professor Christine Williams Readingi ülikoolist märkis uurimust kommenteerides, et tulemused on väga intrigeerivad, kuid tegemist on väga väikese valimiga. Tema sõnul oleks kasulik paremini aru saada, millised geenid olid asjasse segatud.
Samas lähevad uurimistulemused Williamsi sõnul päris hästi kokku mõnede brittide uurimustega, mis näitavad, et teatud genotüübid on kindlatele rasvadele, näiteks omega-3 rasvhapete rikkale dieedile teistest vastuvõtlikumad.