Kindla unerütmita lastel tekivad käitumisprobleemid

Tiina Kaukvere
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pidev unisus ja väsimus võib viidata rauapuudusele.
Pidev unisus ja väsimus võib viidata rauapuudusele. Foto: Panther Media/Scanpix

Suurbritannia teadlaste uurimusest selgus, et lastel, kellel puudus regulaarne magamaminekuaeg, oli rohkem käitumisprobleeme nii koolis kui ka kodus.

Samuti selgus uurimusest, et kui lapsed hakkasid minema kindlal ajal voodisse, siis paranes ajaga ka nende käitumine, kirjutab Reuters. «Kui sinu uneaja pikkus on kogu aeg erinev, siis see keerab segi sinu bioloogilisele kella,» rääkis Londoni Ülikooli Kolledži teadlane Yvonne Kelly.

Teadlased analüüsisid rohkem kui 10 000 lapse andmeid. Lapsed osalesid suures uurimuses, mis keskendus nende une- ja käitumisprobleemidele. Seejuures olid lapsed sündinud ajavahemikus 2000 ja 2002. Kui lapsed olid kolmeaastased, siis 20 protsenti vanematest tunnistasid, et lapsed läksid harva ühel ja samal ajal voodisse. Viieaastaseks saades vähenes see protsent üheksale.

Need lapsed, kes õhtuti regulaarsel ajal magama ei läinud, olid sageli käitumisprobleemidega – läksid kaaslastega riidu, käitusid hoolimatult ning ei olnud nii õnnelikud.

Seitsmeaastaste laste käitumist hindasid uuringus ka õpetajad, kes täheldasid samuti käitumisprobleeme nende laste puhul, kellel puudus unerütm.

Kelly sõnul peaksid lapsed enne voodisse minemist vältima televisiooni ning arvuti vaatamist, kuna nende mõjul ei pruugi esialgu und tulla. Kelly soovitab lastele unejuttu lugeda, mis rahustab. Lapsel võiks olla kindel magamaminekurutiin, millega ollakse harjunud ja mida oodatakse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles