Mida ütlevad unenäod sinu tervise või eluviiside kohta?

Tiina Kaukvere
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Illustratiivne foto.
Illustratiivne foto. Foto: SCANPIX

Teadlaste sõnul võivad meie unenäod anda vihjeid tervisliku seisundi ning tekkivate terviseprobleemide kohta.

Õudusunenäod

Võimalikud põhjustajad: südameprobleemid, migreen, beetablokaatorid, magamatus

Loughboroughi ülikooli professor Jim Horne kinnitas, et beetablokaatorid on tuntud õudusunenägude põhjustajad, kirjutab news.com.au. Samuti on uuringutest selgunud, et südame rütmihäired on õudusunenägude põhjustajateks. Nimelt kannatavad nende häiretega inimesed ka hingamisprobleemide käes, mis mõjub ajule. Samuti on teadlased leidnud, et hirmutavatele õudusunenägudele on sageli eelnenud migreenihoog.

Veel võib vähene uneaeg tekitada uneparalüüsi ehk unehalvatust, mille tagajärjel tunneb inimene, et ta ei suuda end liigutada, keegi on temaga ühes ruumis või midagi surub rinnale. Seisund tekib enne uinumist või ärkamist.

Sagedased unenäod

Võimalikud põhjustajad: liiga külm või palav temperatuur, valud, hormoonid

Mida häiritum on uni, seda sagedamini ärkad une ajal üles ning seda suurem on tõenäosus, et mäletad unenägu, kinnitas Jim Horne.

Vägivaldsed unenäod

Võimalikud põhjustajad: Alzheimeri, Parkinsoni tõbi

Teadlaste sõnul tekib säärane unehäire muutuste tõttu ajus ning on omane Alzheimeri või Parkinsoni tõve põdejatele. Seejuures võib unehäire tekkida juba kümme aastat enne haiguse väljaarenemist. Inimene näeb pidevalt vägivaldseid ja häirivaid unenägusid rünnakutest.

Seksuaalsed unenäod

Võimalik põhjustaja: loominguline periood

Seksuaalsed unenäod on levinud igas vanuses, kuid nende esinemine sageneb, kui inimene saab vanemaks. Eriti rohkelt on neid üle 60-aastastel inimestel, kinnitas psühholoog Ian Wallace. Nende põhjustajatena nähakse loomingulist perioodi inimese elus. Näiteks muutub sellel perioodil inimese elukorraldus, tal tekivad uued hobid jne.

Kummalised või meeldejäävad unenäod

Võimalikud põhjustajad: alkohol, ravimid

Pärast pidu või alkoholi tarbimist nähakse sageli kummalisi ja elulisi unenägusid. Bostoni ülikooli meditsiinidoktor Patrick McNamara kinnitas, et joobe tõttu võib inimene olla teatud perioodil pooleldi ärkvel. Alkohol lõhustub organismis ööga ning vabanevad ained mõjutavad aju.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles