Kaalulangetajatele: kuidas nälg kontrolli alla saada?

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaalulanguse eelduseks on liigse söögiisu taltsutamine.
Kaalulanguse eelduseks on liigse söögiisu taltsutamine. Foto: SCANPIX

Enne probleemi lahendamist tuleb kõigepealt leida selle põhjus. Kaalulangetaja peab seega endale selgeks tegema, miks ta pidevalt külmkapi ust kulutab ning kuidas ülesöömist vältida.

Tervislik toidukogus

Enamik naisi peab täiskõhutunde saavutamiseks päevas umbes 1,4 kilo jagu sööma, kirjutab Geniusbeauty. Sellest vähem süües tunned end kogu aeg näljasena. Taljesõbralikuks kõhutäiteks eelista kiudainerikkaid ja palju vett sisaldavaid toite (täisteratooted, köögiviljad ja mitte väga magusad puuviljad). Kiudaineterohke toidu seedimisele kulub kauem aega ja täiskõhutunne püsib pikemalt

Piisav uneaeg

Unepuudus soodustab ülekaalulisust. Teadlased on tõestanud, et söögiisu kontrolliva valgu leptiini tase organismis hakkab väsimuse kasvades langema. Samuti tõuseb unepuuduse tõttu kortisooni nimelise hormooni tase, mis suurendab süsivesikute vajadust, soodustades samuti ülekaalu teket.

Šokolaad jäägu magustoiduks

Dietoloogid kinnitavad, et tühja kõhu peale šokolaadi söövad inimesed jäävad maiustusest kergemini sõltuvusse. Põhjus peitub tõsiasjas, et näljasena maitsevad kõik kalorirohked toidud paremini ning tekib soov neid tavalisest rohkem süüa. Seega peaksid šokolaadifännid seda magustoiduna sööma, oodates söögikorra järel maiustamisega veerand kuni pool tundi.

Raamat, arvuti ega teler söömisega ei sobi

Kui sul on harjumus telerit vaadates, arvuti ees olles või raamatut lugedes süüa, riskid kahe asjaga. Esiteks ei keskendu sa toidule ja sööd edasi ka siis, kui kõht juba täis on saanud, kuna aju on hõivatud muu tegevusega ega suuda söögiisu kontrollida. Teiseks hakkab aju telerit, arvutit või raamatu lugemist toiduga seostama ning sind tabab nälg iga kord, kui need tegevused ette võtad ja seda isegi siis, kui sa pole tegelikult näljane. Kahjuks tekivad säärased käitumisrefleksid väga kiiresti.

Ilm ja söögiisu

Külma ilmaga vajab keha enda soojas hoidmiseks rohkem toitu. Just seetõttu süüaksegi põhjamaades rohkem kui lõunas, kus kuuma ilmaga isegi söögikordi vahele jäetakse. Kui ilm jaheneb, söövad ka lõunamaalased rohkem.

Stress ja söögiisu

Ülepinge võib metsikut nälga põhjustada. Stressis olles väheneb maomahla eritumine, kuid mõnedel inimestel kaob ülepinge tõttu kontroll söögiisu üle.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles