Uuring: kiire kaalulangus on püsivam

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uuringu põhjal on kiire kaalulangus püsivam.
Uuringu põhjal on kiire kaalulangus püsivam. Foto: SCANPIX

Värske uuring näitab, et püsiva kaalulangetamise saladuseks võib olla lisakilodest kiiresti lahti saamine.

Nimelt leiti, et nädalas kuni 0,7 kilo kaotanud inimeste kaalulangus jäi püsima viis korda tõenäolisemalt kui neil, kes suutsid nädalas lahti saada kuni 0,2 kilost, kirjutab Telegraph.

Uuring viidi läbi Florida ülikoolis ning selle eesmärgiks oli selgitada, kas aeglane kaalulangetamine tagab püsivama tulemuse. Programmis osales 262 keskealist ülekaalulist naist, kes kuue kuu jooksul oma elustiili muutsid, hakates rohkem liikuma ja tervislikumalt sööma. Muutuste eesmärgiks oli panna osalejad nädalas 0,45 kilo jagu alla võtma.

Naised jagati kolme rühma vastavalt sellele, kui palju nad esimese kuu jooksul kaalu langetada suutsid. Kiireimad osalejad kaotasid nädalas ligi 0,7 kilo, mõõdukalt salenenud 0,2-0,7 kilo ja aeglaseimad alla 0,2 kilo nädalas.

Seejärel fikseeriti naiste kehakaal poole aastat ja 18 kuud hiljem ning leiti, et kõige kiiremini salenenud osalejad suutsid kaalulangust kõige edukamalt säilitada. Nad kaotasid kokkuvõttes enim kilosid, suutsid kaalulangust kauem säilitada ja võtsid hiljem väiksema tõenäosusega juurde kui aeglasemad salenejad.

Lisaks suutsid nad kõige aeglasematest kaalulangetajatest viis korda tõenäolisemalt vähendada oma kehakaalu 18 kuu jooksu 10 protsendi võrra, mida loetakse kliiniliselt märkimisväärseks tulemuseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles