Milleks on unenägusid vaja?

Liis Velsker
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Unenäod võivad näidata seda, kuidas informatsioon mällu talletub.
Unenäod võivad näidata seda, kuidas informatsioon mällu talletub. Foto: Panther Media / Scanpix

Ühe teadusliku lähenemise järgi väljendavad meie unenäod mällutalletamise protsessi – see tähendab, et unenägu on aken sellesse, kuidas informatsiooni salvestatakse.

Harvardi ülikooli teadlased pakkusid hiljuti välja, et unenägudes näeme just seepärast reaalsust meenutavaid katkendeid, et need väljendavad informatsiooni mällu talletamist, kirjutab Tartu ülikooli teadusuudisteportaal Novaator. Selle idee järgi ei ole unenäod midagi muud, kui aken sellesse, kuidas ajus informatsiooni mällu salvestatakse.

See idee põhineb teadmisel, et rottide ajus toimub unes aktiivsusmustrite aktivatsioon ja et inimeste puhul vihjete abil seda aktivatsiooni käivitades saab mällu talletamist paremaks muuta. Neile ideedele on lihtsalt lisatud seik, et see, mida me unes näeme, kajastabki seda taas aktivatsiooni põhist mällutalletamise protsessi.

Loe pikemalt siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles