![Jogurtist võib olla palju abi.](http://f9.pmo.ee/7ACxbHAFhiC-mKcOcUFLzqWw9bs=/1442x0/filters:format(webp)/nginx/o/2014/02/10/2810962t1h95cb.jpg)
Uue uuringu kohaselt vähendab väike tops jogurtit iga päev märgatavalt võimalust haigestuda teist tüüpi diabeeti.
Uue uuringu kohaselt vähendab väike tops jogurtit iga päev märgatavalt võimalust haigestuda teist tüüpi diabeeti.
Suurbritannia Cambridge'i ülikoolis tehtud uuringu kohaselt väheneb risk haigestuda diabeeti 28 protsenti, kui süüa iga nädal neli 125-grammist topsi jogurtit, kirjutab Telegraph.
Ka teiste väherasvaste hapendatud piimatoodete, nagu fromage frais (hapukoorelaadne toode – toim) ja kodujuustu söömine aitab samuti suhkruhaiguse vastu.
Suurbritannias on viimase 15 aasta jooksul diabeeti haigestumine kahekordistunud ning ennustuste kohaselt lähema kümne aasta jooksul jätkub haigestumine samas tempos.
Uuringus vaadeldi enam kui 4255 inimese toidu- ja joogisedelit 11 aasta jooksul. Neist 753 arenes välja II tüüpi diabeet.
Toidusedelit uurides selgus, et madala rasvasisaldusega hapendatud toodete nagu jogurt, kodujuust, lahjad juustud sööjatel oli 24 protsenti väiksem võimalus jääda suhkruhaigusesse. Kui uuriti jogurtit eraldi, siis vähendas see 28 protsendi võrra diabeeti jäämise tõenäosust ning kõige paremini aitas diabeedi vastu just 4,5 topsi jogurti söömine nädalas.
«See uuring toob välja, et teatud toodetel on oluline roll II tüüpi diabeedi vältimisel,» rääkis dr Nita Forouhi. Ta lisas, et ajal, kui on palju tõendeid selle kohta, et suhkur ja karastusjoogid mõjuvad tervisele halvasti, on väga rahustav teada, et teised toiduained võivad olla kasulikud.
Ajakirjas Diabetologia ilmunud artiklis ei tõendatud põhjuslikku seost jogurti söömise ja madalama diabeediriski vahel – on täiesti võimalik, et regulaarsete jogurtisööjate eluviis oli ka muidu tervislikum. Kui teadlaste hinnangul on võimalik, et probiootilised bakterid ja spetsiaalne K-vitamiin, mis tekivad hapendamisel, pakuvad kaitset diabeedi vastu.