Vanus pole ettekääne vähesele liikumisele

Kristina Traks
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pensionäride treening Sparta spordiklubis on väga populaarne – pole sugugi haruldane, kui saal on puupüsti vanemaid prouasid ja härrasid täis.
Pensionäride treening Sparta spordiklubis on väga populaarne – pole sugugi haruldane, kui saal on puupüsti vanemaid prouasid ja härrasid täis. Foto: Toomas Tatar/Postimees

«Pole ühtegi haigust, mille puhul liikumine oleks ebasoovitav – vastupidi – enese liigutamine on paljudest haigustest paranemisel eeltingimus ja arstide soovitus,» ütleb Sparta spordiklubi treener Anne Tipner-Torn.

Treener julgustab ka vanemaid inimesi end rohkem liigutama, sest sporditegemise alustamiseks pole kunagi hilja. «Liikumine annab sisemise rõõmu ja seda vaatamata eale. Sellepärast pole tähtis ainult see, et teed kasulikke harjutusi kõhule või seljale, vaid ka liikumisest saadav emotsionaalne väärtus. Tunne, et saad hakkama. Seda on hea kogeda igas vanuses,» räägib Tipner-Torn. «Lisaks muidugi hea väline vorm ning tervis, mille liikumine annab. Mistahes haigusest paranemiseks on vaja end liigutada. Olgu selleks insult, infarkt, seljaoperatsioon – mitte ühegi puhul pole mõistlik liikumine keelatud. Isegi peavalu korral saab liikumisest abi.»

Lihtsad harjutused

Tipner-Torn annab ise eakatele trenne ning ütleb, et inimesed, kes trennis käivad, on väga õnnelikud koosolemise ja -liikumise üle. «Meil ei ole trennis tempokat muusikat, vaid igaüks teeb harjutusi oma enesetunde järgi. Ja harjutused on lihtsad,» sõnab ta.

Kui nüüd inimene tahaks oma elustiili muuta sportlikumaks ja hakata mõne alaga tegelema, siis soovitab Tipner-Torn kindlasti enne dresside selgatõmbamist kõigepealt kas spetsialistiga nõu pidada, mõni asjakohane raamat läbi lugeda või internetist nõuandeid otsida. See on vajalik selleks, et mitte endale liiga teha. «Keha on loodud liikumiseks, ent kui kunagi ei ole teadlikult sellega tegeletud ning kehal puudub liikumisharjumus, siis tuleb alustada ettevaatlikult,» ütleb ta.

Vanematele inimestele peetakse sobilikumaks näiteks ujumist, vesiaeroobikat, kepikõndi, võimlemist, joogat jms.

Kui metsas kõndides pole ilmselt võimalik endale liiga teha, siis sörkjooksuga alustades võib sporditreeneri sõnul ilma teadmisteta küll end vigastada. Hullem, mis võib sellest juhtuda, on see, et esimene n-ö treening jääbki negatiivse kogemuse tõttu viimaseks. «Ühekordsest jalutuskäigust pole kasu, vajalik on tekitada liikumisharjumus – olukord, kus su keha hakkab lausa nõudma, et teda liigutataks,» räägib ta. «Kui aga puuduvad elementaarsed teadmised, ei pruugi toimuda arengut. Teadmisteks nimetame ka näiteks seda, et isegi pärast jalutuskäiku oleks soovitav lihastele mõned venitusharjutused teha.»

Ärka nagu kass

Vanemad inimesed kurdavad tihti, et hommikuti on raske end liikuma saada – luud-kondid on kanged, mõnest kohast võib olla natuke valuski. «Aga mõtleme nüüd loomade peale, näiteks kuidas ärkab kass. Tema ei lähe kohe oma kasti asjatama ja seejärel sööma. Kõigepealt ta ringutab, teeb mõne liigutuse, võib-olla paar hüpetki ning alles siis asub oma toimingute kallale. Täpselt samamoodi peaksid ka inimesed oma päeva alustama: kõigepealt sirutused, siis ehk mõni painutus, sügavamad hingamised. Kui see ei tule loomulikult, siis ongi hea õppida neid tegevusi trennis koos teistega,» räägib Tipner-Torn.

Kellele mõte treeningsaali tulemisest tundub väga võõras, siis nendele ütleb treener, et muretseda pole vaja: spordiklubis käimine pole üle mõistuse kallis, sest treeningu hind on sümboolne ning vaja pole ka väga erilisi spordiriideid. «Piisab täiesti tavalistest mõnusatest pükstest, särgist ja sokkidest ning teadmisest, et alustada pole kunagi hilja. Mul siin isegi 80+ vanuses prouad viskavad spagaati nagu ei midagi,» ütleb Tipner-Torn.  Ta rõõmustab, et ka vanemad härrad leiavad üha enam tee spordisaali.

Võimalused Tallinnas

Spordiklubi Sparta

Eakate treening – tehakse lihtsaid võimlemisharjutusi, mis põhinevad Pilatese ja Idla tehnikal. Kasutatakse ka abivahendeid, nagu palle ja venituslinte.

Arctic Sport Club

Seniors Aqua – kasutusel on erinevad treeningstiilid – ringtreening, süvaveeaeroobika, tantsulised tunnid, mängud. Arendatakse aeroobset vastupidavust, jõudu, tasakaalu, koordinatsiooni. Seniors Aqua on rahulikuma tempoga tund, tehakse vähem kombinatsioone ja lihtsamaid harjutusi.

Pelgulinna rahvamaja

Eakate võimlemine – mõeldud eakatele aktiivsuse säilitamiseks. Lähenemine on indiviidikeskne – igaüks saab osa võtta oma tervisliku seisundi järgi, sobivas tempos ja paraja raskuskoormusega. Tunni käigus mõõdetakse ka vererõhku.

Kristiine sotsiaalmaja

Võimlemis- ja joogatrennid

Lisaks tegutsevad eakate treeningurühmad paljudes rahvamajades. Hinnad on enamasti sümboolsed.
-------------------------------------------

Tasub teada

Kehalised harjutused saab jagada kolme rühma:

•    Tugevus- ja vastupidavusharjutused. Need on jõuharjutused ning harjutused jõumasinatel. Sellised harjutused aitavad tõsta luutihedust, suurendada lihasmassi ja kiirendada ainevahetust. Vanemas eas on nad kasulikud muu hulgas sellepärast, et tugevate lihastega on lihtsam kukkumisi vältida.

•    Aeroobsed harjutused, nagu kiirkõnd, ujumine, sörkjooks, aerutamine, jalgrattasõit, treppidest ronimine, tantsimine, ka aeroobika. Need harjutused on head südame-veresoonkonnale ja kopsudele.

•    Painutus- ja venitusharjutused aitavad säilitada painduvust ja vähendada liigeste jäikust. See aitab omakorda vältida kukkumist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles