Unehäired põhjustavad naistel kaalutõusu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Unepuudus põhjustab mitmesuguseid tervisehäireid, sealhulgas ülekaalulisust
Unepuudus põhjustab mitmesuguseid tervisehäireid, sealhulgas ülekaalulisust Foto: SCANPIX

Ulatuslikust Soomes läbiviidud uuringust selgus, et naistel põhjustavad uinumisraskused, öised ärkamised ja katkendlik uni kehakaalu tõusu, samas kui meeste puhul unehäirete ja kehakaalu suurenemise vahel otsest seost ei leitud.

Helsingi Ülikooli Hjelt-instituudis tehtud uuringu raames jälgiti keskealisi tööl käivaid naisi 5 kuni 7 aasta jooksul, kirjutab portaal tohtori.fi.

Uinumisraskused ning ebapiisav öine uni põhjustasid naistel selle aja jooksul vähemalt viie liigse kilo lisandumise. Meestel aga unehäirete ja kehakaalu suurenemise vahel seost ei leitud.

Uuringus võeti arvesse une kestvus, sotsiodemograafilised tegurid, tööaeg, psüühilised probleemid ja rohke alkoholi tarbimine, suitsetamine ja väheliikuv eluviis. Kõik need tegurid aga ei andnud selgust, kuidas on unehäired seotud kehakaalu tõusuga, nentis Hjelt-Instituudi rahva tervise osakonna uurija Peppi Lyytikäinen.

Värske uuring on osa suuremast Helsingi linna elanike terviseuuringust (Helsinki Health Study). Vaatluse all olid 7022 keskealise naise terviseprobleemid, neid küsitleti aastatel 2001-2002 ja uuesti 2007. aastal.

Unehäiretest on Lyytikäise sõnul kujunemas lausa üldrahvalik haigus, mis muuhulgas suurendab ka teise tüübi diabeeti ja südame-veresoonkonna haigustesse haigestumise riski. «Töölkäivate inimeste uneprobleeme peaksid rohkem arvesse võtma ka töötervishoiuarstid, see aitaks paremini ennetada ülekaalulisust,» ütles Lyytikäinen.

Ka paljud varasemad uuringud on tõendanud seost unehäirete ka kehakaalu suurenemise vahel. Nii on ühest Hispaanias tehtud uuringust selgunud, et 80 protsenti uneaegsete hingamishäiretega inimestest on ülekaalulised.  Siiski on senini selgusetu täpne unehäirete ja ülekaalulisuse vaheline seos ja kuidas on need seotud hormonaalse tasakaalu ja ainevahetusega.

Ka Warwicki ülikooli meditsiinikoolis 2006. aastal tehtud ning ajakirjas Science Daily avaldatud uuringust selgus, et lühike uneaeg võib olla rasvumise üks põhjustest nii lastel kui täiskasvanutel. Professor Francesco Cappuccio juhtimisel analüüsis uurimisrühm 28 000 lapse ja 15 000 täiskasvanu tervisenäitajaid. Ilmnes, et nii lühikese uneajaga täiskasvanutel kui ka lastel oli hea öise unega eakaaslastega võrreldes kahekordne ülekaalulisuse risk.

Professor Cappuccio juhtis tähelepanu ka sellele, et unepuudus põhjustab hormonaalseid muudatusi, mis suurendavad söögiisu.

Kaasaegne kiire ja stressirohke elutempo lühendab uneaega. Soome teadlased arvavad, et isegi 35 protsenti täisealistest magab vähem kui kuus tundi ööpäevas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles