Murettekitavaid fakte kofeiini kohta

Liis Velsker
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kohv.
Kohv. Foto: SCANPIX

Kuivõrd kofeiini sisaldavad toiduained ja joogid nagu kohv mängivad meie igapäevaelus olulist rolli, tasub selle keemilise aine mõju kohta rohkem teada.

«Mis on kõige kiiremini kasvav ja kõige vähem reguleeritud uimastikaubandus Ameerikas?» vahendab Huffington Post ajakirjaniku Murray Carpenteri küsimust oma uues raamatus Caffeinated. Caspenter vastab nii: «Selleks on kofeiin.»

Autori arvates alahindame me peaaegu kõiki kofeiini aspekte: selle rolli inimeste igapäevaelus, kasu tervisele, negatiivset mõju inimese kehale.

1.     Kofeiin paneb meid käituma kui laborirotid.

Kofeiin – eriti kohv ja tee – paneb inimesi tegutsema kindla käitumismustri järgi. Nad alustavad oma päeva esimest osa reipalt ja aktiivselt, kuid nende jõud raugeb pärastlõunaks täielikult ning nad kustuvad ära. Inimesed veeretavad oma päevi õhtusse sel viisil isegi aastakümneid, mis annab meile taas tõestust selle kohta, kui võimsa ainega on tegemist.

2.     Kohvis on kofeiini konsentratsioon märksa kõrgem kui karastusjoogis.

Tavaliselt sisaldub 0,35 liitris karastusjoogis 35-40 mg kofeiini. Isegi, kui juua päevas viis sellist purki, on see veel talutav kofeiini kogus, võrreldes sellega, kui palju kohvijoojad tarbivad. Viis tassi kerget kohvi sisaldaks ikka kaks korda enam kofeiini kui eelpool mainitud viies väikeses purgis karastusjoogis.

3.     Üks tass kanget kohvi päevas on piisav, et tekitada sõltuvust.

Uuringute järgi teame, et enamik inimesi, kes tarbib regulaarselt 100 mg kofeiini päevas, kogeb võõrutusnähte, kui peab kofeiini tarbimise päevapealt lõpetama. 100 mg tähendab 1-2 kohvitassi tarbimist päevas.

4.     Liigne kofeiin põhjustab terviseprobleeme.

Üks peamisi tervisemuresid, mis tekib, kui tarbida liiga palju kofeiini, on unetus ja magamatus. Lisaks soodustab kofeiin ärevust, mis Carpenteri sõnul on paljude jaoks suur probleem. Kofeiini tarbijad satuvad kergesti nõiaringi. Kuna nad ei jää magama, joovad nad õlut jms, et uni saabuks. Hommikuti on nad aga õlle kaanimisest kurnatud, mistõttu joovad enda ergutamiseks taas kohvi.

5.     Kofeiini suhtes tekib kergesti tolerants.

On arusaadav, miks meile meeldib kofeiin ja mis põhjusel me selle tarbimise suhtes positiivselt meelestatud oleme. Kofeiin on efektiivne vahend, kuidas tõsta vaimset keskendumisvõimet. Uuringud näitavad, et kofeiin aitab parandada isegi sportlikku sooritusvõimet. Paraku, mida kauem inimene kofeiini tarbib, seda enam need positiivsed kasud kaovad.

6.     Naturaalne kofeiin ei ole sünteetilisest parem.

Pole vahet, kas kofeiin võetakse looduslikul teel guaraanast ja pähklitest või valmistatakse hoopis laboris kunstlikult – tegu on ikka sama keemilise ainega.

7.     Kofeiinisisalduse märgistamine ei ole nõutud.

Paljudes riikides ei nõuta karastusjookidel kofeiinisisalduse märkimist, kuid näiteks Coca-Cola, Pepsi ja Dr. Pepper teevad seda vabatahtlikult.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles