Uuring: laps võib saada hommikusöögihelvestest üle 4,5 kilo suhkrut aastas

Marina Lohk
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Iga USA laps, kes sööb hommikuti kausitäie hommikusöögihelbeid, võib tarbida aasta jooksul kokku üle 4,5 kilogrammi suhkrut, mis soodustab rasvumist ja paljusid teisi terviseprobleeme.

Washington DC MTÜ The Environmental Working Group (EWG) võttis vaatluse alla enam kui 1500 sorti hommikusöögihelbeid, mille hulgas oli 181 spetsiaalselt lastele turundatavaid helbeid.

Osana oma uuringust kontrollis organisatsioon uuesti 84 hommikusöögihelbeid, mida oli vaadeldud sarnase uuringu raames 2011. aastal. Nüüd leiti, et keskmiselt jäi suhkrusisaldus neis toodetes 29 protsendi juurde. Mõnede hommikusöögihelveste puhul oli aga suhkrusisaldus kolme aastaga tõusnud ning absoluutselt kõik 181 vaadeldud lastele mõeldud helbed sisaldasid lisatud suhkruid. Samuti selgus, et keskmiselt sisaldavad lastele mõeldud helbed üle 40 protsendi rohkem suhkrut kui n-ö täiskasvanute helbed.

EWG teatel on ühed hullemad Kelloggi helbed nimega Honey Smacks, mis sisaldavad 56 protsenti suhkrut. Ainuüksi neist helvestest saab laps, kes igapäevaselt ühe tavalise portsu ära sööb, aastas enam kui 4,5 kilogrammi suhrkut. Ühes päevas ületab see suhkrukogus soovituslikku juba kahe- kuni kolmekordselt.

Kelloggi teatel on ettevõte vähendanud suhkrusisaldust oma enimmüüdud lastehelvestes 20 kuni 30 protsendi võrra. Samuti väidavad nad, et EWG jätab tähelepanuta hommikusöögihelveste, ka suhkrut sisaldavate helveste, positiivse külje – et helbed koos piimaga annavad võrreldes paljude teiste hommikusöökidega palju toitaineid ja samaaegselt vähem kaloreid ja rasva.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles