Sportimine peletab viinahimu?

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Treening võib aidata alkoholismiga võidelda.
Treening võib aidata alkoholismiga võidelda. Foto: SCANPIX

Närilistega tehtud uuring lubab oletada, et treening pakub ajule samasugust mõnutunnet kui alkohol.

Seega võib sportimine olla tõhus alkoholismiravi meetod, kirjutab Healthday.

USAs asuva Kenti ülikooli teadlased uurisid treeningu ja alkoholitarbimise seoseid hamstrite peal ja leidsid, et mida rohkem närilised rattas jooksid, seda vähem manustasid nad alkoholi.

«Laisemad hamstrid, kes jooksid vähem, tarbisid rohkem alkoholi. See näitab, et treening võib olla tõhus, kasulik ja ravimivaba meetod alkoholismi ravimiseks,» ütles uuringut juhtinud bioloogiaprofessor David Glass.

Treening vähendab alkoholivajadust seetõttu, et pakub ajule mõnutunnet, mis sarnaneb vägijookide tarbimisest saadavale.

«Igasuguse mõnutunde peale – pärinegu see siis trennist, narkootikumidest, toidust või seksist – vallandab aju eelkõige dopamiini nimelist kemikaali,» selgitas Glass.

«Inimeste jaoks võib treening olla tõhus, kasulik ja loomulikku mõnutunnet tekitav aseaine igasuguse sõltuvuse seljatamiseks,» lisas ta.

Glassi sõnul võib sportimine aidata ka neid, kelle perekonnas on alkoholismi esinenud ja kes soovivad seda ennetada. Lisaks vähendab regulaarne treening südamehaiguste ja meeleoluhäirete tekkeriski. Ometi rõhutas uurija, et nagu kõiki meeldivaid asju, tuleks ka sporti teha mõõdukalt ja nii, et see argielu segama ei hakkaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles