Kaalulangetuse salarelv

Marina Lohk
, Tarbija24 reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kaalust alla võtmine ei ole lihtne, kuid on üks lihtne tõik, millega arvestamisest võib palju abi olla.

Nimelt on värske uurimuse kohaselt palju abi valkude tarbimisest, eriti hommikusöögiks, kirjutab womenshealthmag.com.

Biofortise kliiniliste uuringute keskuse ja Missouri ülikooli treeningu füsioloogia ja toitumise osakonna teadlased võtsid oma uurimuse raames vaatluse alla 35 naist vanuses 18 kuni 55. Naised said kolm erinevat hommikusööki – esimene neist oli lihtsalt klaas vett, teised kaks sisaldasid aga umbes 300 kilokalorit ning võrdses koguses rasva ja kiudaineid.

Kuid viimaste erinevus seisnes valgukoguses. Üks andis vaid 3 grammi valku, teised kaks aga 30 kuni 39 grammi, mis on enam kui kaks kolmandikku päevasest soovitatavast kogusest. Tulemus: pärastlõunal tundsid kõrge valgusisaldusega hommikusöögi söönud naised vähem nälga ning samuti sõid nad lõunal 175 kilokalori võrra vähem.

Miks on siin oluline just valk? Esiteks võtab valkude seedimine rohkem aega, mis tähendab, et täiskõhutunne püsib kauem kui pärast süsivesikuid. Lisaks stimuleerib valk hormooni peptiid YY eritumist, mis omakorda soodustab täiskõhutunde püsimist pikema aja jooksul. Samuti näitas üks ajakirjas Nutrition Metabolism ilmunud uurimus, et dieedil olnud inimesed, kes suurendasid oma valgutarbimist kuni 30 protsendini päevasest kogukaloraažist, sõid päevas kokku ligi 450 kilokalorit vähem ning kaotasid 12 nädalaga ligi 5 kilo.

USAs tehtud uuringu andmetel ei tarbi kuni kolmandik naisi vanuses 20 kuni 40 piisavas koguses valku.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles