Päevatoimetaja:
Marilin Vikat

Hambaarstid: müslibatoon pole lapse koolieine!

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toimetaja: Kaire Kenk
Copy
Hambaarstide hinnangul tohib müslibatooni süüa vaid kord nädalas, sest need on enamasti liiga magusad.
Hambaarstide hinnangul tohib müslibatooni süüa vaid kord nädalas, sest need on enamasti liiga magusad. Foto: SCANPIX

Austraalia Hambaarstide Assotsiatsioon soovitab müslibatoone, kuivatatud puuvilju  ja puuviljamahlu pakkuda lastele vaid kord nädalas, sest need on liiga magusad ja happelised, kirjutas Melbourne'i  ajaleht «Herald Sun».

«Võrreldes 85 koolieinetes nii tavaliste vahepalade ning jookide suhkrusisaldust ja happelisust avastasime üllatusega, et paljud seni tervislikuks peetud lastetoidud, näiteks müslibatoonid ja mahlad sisaldasid suhkrut ja happeid rohkem kui laste hammaste tervisele hea oleks,»  ütles Austraalia Hambaarstide Assotsiatsiooni suuhügieeni komitee esinaine Philippa Sawyer.

Niisama  ettevaatlik tuleks Sawyeri sõnul olla suhkruvabade energia- ja spordijookidega, sest ehkki need suhkrut ei sisalda, on need joogid liiga happelised.

Tugeva füüsilise pingutuse korral, kui organism kaotab ohtralt vedelikku ja suu kuivab, on hapete neutraliseerimine eriti aeglane ja spordijookides sisalduvad süsivesikud põhjustavad hammaste erosiooni.

«Laste hammaste tervis halveneb magusate vahepalade ja kihisevate jookide ohtra tarbimise tõttu aasta-aastalt. Pole harvad juhused, kus peame kirurgiliselt eemaldama kaheaastase lapse lootusetult kahjustunud hambaid,» nentis Sawyer.

Austraalia Hambaarstide Assotsiatsioon võrdles 85 erinevat jooki ja vahepala ning selgitas välja need, mille suhkrusisaldus ja happelisus olid kõrgeimad. Alljärgnevaid toiduaineid, näkse ja jooke ei tohiks lastele anda sagedamini kui kord nädalas:

  • naturaalne mesi;
  • valmismüslisegud, müslisegud troopiliste puuviljadega;
  • tööstuslikult toodetud keedised ja džemmid (eriti maasikamoos);
  • müslibatoonid;
  • lutsukommid;
  • valmissegud kuivatatud puuviljadest;
  • suure suhkrusisaldusega jogurtid;
  • täidisega šokolaadibatoonid;
  • apelsinimahl;
  • õunamahl;
  • koola ja muud limonaadid.
Tagasi üles