Tükk šokolaadi on sama kasulik kui pool tundi sportimist

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tükk tumedat šokolaadi päevas on liigkõrge vererõhuga inimestele sama kasulik kui pooletunnine tempokas kõnd
Tükk tumedat šokolaadi päevas on liigkõrge vererõhuga inimestele sama kasulik kui pooletunnine tempokas kõnd Foto: AP

Kõrge vererõhu all kannatavate inimeste südameinfarkti risk väheneb tervenisti 22 protsendi  võrra, kui nad viie aasta jooksul söövad nädalas tahvli šokolaadi, kirjutas ajaleht Telegraph.

Šokolaad sisaldab flavonoolide nimelisi antioksüdante, mis parandavad peaaju verevarustust ja alandavad seeläbi vererõhku. Eriti rohkelt leidub flavonoide tumedas, suure kakaosisaldusega šokolaadis.

Adelaide’i Ülikooli teaduri Karin Riedi juhtimisel analüüsisid uurijad põhjalikult aastatel 1955 kuni 2009 sadade katsealustega tehtud 15 teadustööd, mis käsitlesid šokolaadi ja kakao mõju tervisele. Selgus, et tervenisti viiel protsendil katsealustest oli šokolaadi söömisest abi liiga kõrge vererõhu langetamisel. Normaaset vererõhku šokolaadi tarbimine ei mõjutanud.

Tarbitud šokolaadi päevased kogused ulatusid ühest 6-grammisest tükist 100-grammise šokolaaditahvlini. Nüüd tuleb Riedi sõnul välja selgitada, milline oleks vererõhu langetamiseks tarbitava šokolaadi optimaalne päevane kogus.

«Iga kord polegi tarvis süüa ravimeid, et vererõhku alandada,» kommenteeris Karin Reid. «Selgub, et ka mõned toiduained võivad aidata.»

Analüüsist selgus, et tükk tumedat šokolaadi päevas langetas süstoolset vererõhku niisama edukalt nagu pooletunnine tempokas kõnd või ujumine. Šokolaadi süües tuleks Reidi sõnul siiski arvesse võtta ka selle maiustuse mõju kehakaalule.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles