Ülekaalulistel meestel, kes sõid tavapärase võileiva asemel hommikueineks kolmest kanamunast valmistatud munaputru, oli kergem oma söögiisu päeva jooksul kontrolli all hoida ning nende toidu energiasisaldus oli keskmisest väiksem, selgus USAs Connecticuti Ülikoolis tehtud uuringust.
Kanamuna: dieedipidajale parim hommikusöök
Uuringus sõid 21 ülekaalulist meest ülepäeviti erinevaid hommikueineid, kirjutas teadusuudiste portaal EurekAlert!.org.
Ühel päeval sõid nad hommikueineks munaputru kolmest munast ja röstsaia, teisel hommikul aga suure nisujahust kukli poole supilusikatäie väherasvase sulatatud juustuga ja topsitäie väherasvast jogurtit. Mõlema hommikueine kalorsus oli täpselt ühesugune.
Kui mehed olid hommikueineks söönud mune, sõid nad kolm tundi hiljem rootsi lauas pakutud lõunasöögi ajal keskmiselt 112 kcal võrra vähem võrreldes nende päevadega, kui hommikueineks söödi kukleid.
Kanamuna-hommikueinega alanud päevadel oli meeste 24 tunni jooksul söödud toidu kogus keskmiselt 400 kcal võrra väiksem.
Veretestid näitasid selgelt, et nn näljahormooni ehk ajus näljatunnet tekitava greliini tase oli meeste veres tunduvalt kõrgem nendel päevadel, kui hommikuks söödi kukleid.
Connecticuti Ülikooli toitumisteaduse professori Maria Luz Fernandeze sõnul toetab tema juhitud teadustöö varasemat uuringut. Tollest uuringust selgus, et hommikueineks muna söönud ja vähendatud kalorsusega dieeti pidanud ülekaalulised kaotasid 65 protsenti enam kaalu kui need katsealused, kes sõid täpselt sama kalorsusega toitu, kuid hommikueineks võileibu.
«Need uuringud on oivaliseks tõendusmaterjaliks väitele, et igapäevane toit peab sisaldama kvaliteetseid valke ja eriti oluline on neid süüa hommikueineks,» ütles Fernandez.
Kanamunad tekitavad pikaks ajaks täiskõhutunde ja stimuleerivad organismis söögiisu kontrollivate hormoonide tootmist.