Kuigi paljusid vähivorme seostatakse geenidega, on teadlased avastanud, et sama oluline roll on sellel, mida inimene suhu pistab.
Viis võimalust, kuidas õigesti süües vähki eemale hoida
Mittetulundusliku arstide ühendus tõi välja kuus võimalust, mida tuleks oma toidulauale valida, et mitte vähki haigestuda, kirjutab CBS News. Need soovitused avaldati hiljuti ka Ameerika toitumisajakirjas American College of Nutrition.
Söö vähem piimatooteid
Väherasvastes või rasvavabades toodetes leidub küll kaltsiumit ja D vitamiini, aga uuringutest on leitud, et piimatooted võivad suurendada erinevatesse vähivormidesse haigestumise riski. Eriti on seda täheldatud eesnäärmevähi puhul.
Teadlased soovitavad meestel süüa piimatooteid pigem aeg-ajalt, mitte iga päev.
14 225 mehe seas korraldatud uuring näitas, et need mehed, kes sõid keskmiselt 27 grammi proteiine päevas, haigestusid eesnäärmevähki 22 protsenti tõenäolisemalt, kui need, kelle toidulauale kuulus vaid 19 grammi valke päevas.
Samast uuringust selgus veel, et eesnäärmevähki haigestumine suurenes 51 protsendi võrra kaltsiumitablette võtnud inimeste seas.
Söö sojatooteid
Sojatooted võivad aidata rinnavähki põdenutel kindlama südamega magada, sest neis on leitud rinnavähi taastulemist pidurdavaid aineid. Samuti on uuringud näidanud, et teismelistel neidudel, kes tarbivad rohkem sojatooteid on väiksem võimalus tulevikus rinnavähki haigestuda kui neil, kes sojatooteid ei tarbi.
Pea piiri punase liha ja töödeldud toiduga
Isegi supermarketist ostetud võileib võib tappa. Uuringutest on selgunud, et punase liha ja töödeldud toiduga liialdamine suurendab pära- ja käärsoole vähi tekkimise võimalust.
Ligi 80 uuringul põhinevast analüüsist selgus, et 120 grammi punase liha söömine päevas suurendas pärasoolevähi tekkimise riski umbes 28 protsenti.
Hot dogide söömist on samuti seostatud pära- ja käärsoolevähiga. 55 uuringul põhineva analüüsi kohaselt suurenes nende inimeste vähkihaigestumise risk 21 protsenti, kes sõid 50 grammi töödeldud liha päevas.
Söö rohkem puu- ja köögivilju
Neis leidub rohkelt antioksüdante, mis võib vähendada rakke lõhkuvate vabade radikaalide hulka. Lisaks aitavad antioksüdandid kehal haiguste vastu võidelda.
32 uuringu põhjal tehti järeldus, et kui süüa rohkem juurvilju, vähenes söögitoruvähi tekkimise võimalus ligi 64 protsendi võrra.
35 uuringu põhjal tehtud analüüsist selgus aga, et brokkoli, lillkapsa ja kapsa söömine hoiab 18 protsenti suurem tõenäosusega ära pärasoolevähi. Porgandisöömine aga vähendada rinnavähi tekkimist ligi 19 protsendi võrra.
Ole alkoholiga ettevaatlik
Veini- ja õllesõpradele ei ole see arvatavasti küll hea uudis, aga alkoholist hoidumine aitab vähendada suu-, neelu-, söögitoru-, käärsoole-, pärasoole- ja rinnavähki.
Uuringutest on selgunud, et igapäevaselt alkoholi tarvitamine suurendab enim söögitoruvähi riski, samal ajal kui alkoholikogustega liialdamine mõjutab pärasoolevähi tekkimise võimalust.