Kaerahelbepuder - tervise superroog

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaerahelbed sisaldavad taimset hormooni auksiini, mis soodustab lastel kasvamist.
Kaerahelbed sisaldavad taimset hormooni auksiini, mis soodustab lastel kasvamist. Foto: SCANPIX

Euroopa Toiduohutusamet  EFSA on nõustunud paljudes varasemates teadusuuringutes esitatud väidetega, et reguaalne kaerahelveste tarbimine aitab vere kolesteroolitaset kontrolli all hoida ning liiga kõrget kolesteroolitaset isegi alandada.

Euroopa Toiduohutusamet on toiduainetele hinnagute andmisel väga ettevaatlik, seetõttu tuleb sellist avaldust võtta väga tõsiselt.  

Head kiudained

Kaerahelveste tervist turgutava toime saladus peitub helvestes sisalduvas veeslahustuvas kiudaines beetaglükaanis. Just see kiudaine mõjutab suurel määral organismi kolesterooliainevahetust.

Beetaglükaan seob peensooles LDL-kolesterooli ja sellest toodetud sapihappeid, aidatest neid kehast kiiresti valja viia ja takistades neid soole kaudu uuesti imendumast. Ka suudab beetaglükaan lühiajaliselt maha suruda kolesterooli tekkimist ja ladestumist. «Viie kuni kaheksa protsendi võrra,» kinnitas Iltalehtile Helsinki Ülikooli teraviljatehnoloogia professor Hannu Salovaara.

Hoiab kõhu täis

Beetaglükaan seob maos vett, moodustades mao seintele kile, mistõttu kõhus säilib täiskõhutunne kuni nelja tunni vältel.

Ka vabaneb kaeras leiduv rikkalik süsivesikuenergia organismis aeglaselt, mitme tunni jooksul. Seetõttu aitab reguaalrne kaerahelbepudru söömine ka kehakaalu kontrolli all hoida ning vererõhku õigetes piirides pidada.

Inimene peaks igapäevase toiduga saama vähemalt kolm grammi beetaglükaani, et sel oleks tervist turgutav toime. Üks keskmine taldrikutäis kaerahelbeputru sisaldab kolmandiku päevasest beetaglükaani vajadusest.

Vähendab vähiriski

Beetaglükaan toimib tugeva antioksüdandina, võideldes vabade hapnikuradikaalide kahjuliku mõju vastu, alandades vähiriski ja pidurdades vananemist.

Tokio vähikeskuse väitel hakkab vähirakkudega võitlema juba väga väike annus beetaglükaani: 0,1mg/kg kohta. Oluliseks peetakse beetaglükaani ka vähiravist nõrgestatud immuunsuse tugevdamisel. Samuti võimendab beetaglükaan mõningate ravimite (antibiootikumid, seen- ja parasiithaiguste vastased ravimid) toimet. Beetaglükaani toimel suureneb insuliini tootmine, mistõttu mängib see rolli ka diabeedihaigete elukvaliteedi parandamisel.

Alandab kolesterooli

Teine kaerahelvestes leiduv väärtuslik aine on mangaan. Mangaan osaleb aktiivselt rasvade ja süsivesikute ainevahetuses, takistab rasvade ladestumist maksas ja alandab samuti vere kolesteroolitaset.

Taldrikutäis kaerahelbeputru (valmistatud 100 grammist kaerahelvestest) katab täiskasvanu päevasest mangaanivajadusest tubli poole.

Niisamuti on kaerahelbed hea magneesiumi ja tiamiini allikas, kaeras leidub ka fosforit, kaaliumi, rauda, pantoteenhapet ja vaske.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles