Ära räägi lapsele köögiviljade kasulikkusest

Triin Ärm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Spetsialistid soovitavad süüa köögivilju iga päev.
Spetsialistid soovitavad süüa köögivilju iga päev. Foto: SCANPIX

Northwesterni ülikooli teadlased leiavad värskes uurimistöös, et lapsele köögivilju pakkudes ei ole mõtet rõhutada, kui kasulikud need on.

Michal Maimaran ja Ayelet Fishbach tegid katseid kolme kuni viie aastaste lastega, vahendab ERRi teadusportaal. Paar palus lastel süüa erinevaid köögivilju, märkides iga kord, et need muudavad lapsed tugevamaks ning aitavad näiteks paremini raamatuid lugeda. Kontrollgrupil paluti aga lihtsalt köögivilju maitsta ja ennustada, kuidas need võiksid maitseda ja kui palju nad neid süüa plaanivad.

Tulemused näitasid selgelt, et eelnevalt toidu kasulikkuse rõhutamine vähendas söödava toidu hulka ja laste sõnul maitsesid köögiviljad ka halvemini. Paar oletab, et asi on lastele iseloomulikus arutluskäigus, sest koolieelikud kalduvad veel arvama, et igal keskkonnas kohataval objektil on vaid üks selge eesmärk, näiteks kui miski teeb tugevaks, tähendab see automaatselt, et selle eesmärk pole positiivse maitseelamuse pakkumine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles