Näiliselt tervislik toit, mis on süüdi sinu kõhurasvas

Marina Lohk
, Tarbija24 reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nisu
Nisu Foto: SCANPIX

Internetis levib kulutulena uudis uuest dieedist, mis lubab vabaneda kõhurasvast – nimeks on sel «wheat belly diet» ning see keskendub nisu täielikule vältimisele. 

Täpsemalt siis põhineb dieet tõigal, et kaasaegne nisu – isegi täisteranisu – põhjustab oma kõrge glükeemilise indeksi tõttu järsu veresuhkru taseme tõusu, kirjutab womenshealthmag.com.

Vaid kaks viilu täisteraleiba, mis tundub meile tavaliselt niivõrd tervislik olevat, võib tõsta veresuhkru taset rohkem kui kaks supilusikatäit valget suhkrut! 

Kui oled noor ja terve ehk ei põe diabeeti, ei pruugi veresuhkru tase sind kuigi palju huvitada. Ent kui sinu eesmärgiks on võtta kaalust alla, tasub mõelda järgnevale: kõrge veresuhkur tingib kõrge insuliinitaseme, mis viib omakorda rasva ladestumiseni kõhupiirkonda. 

Oma bestselleris pealkirjaga «Wheat Belly» selgitab kardioloog William Davis, et nisu tarbimine stimuleerib lisaks insuliinivastuse esilekutsumisele ka söögiisu. Davis on enda sõnul korduvalt näinud, kuidas patsiendid pärast nisust loobumist kõhuvoltidest lahti saavad.

Kuid nisust loobumise kasulikkus ei piirdu vaid kehakaalu alanemisega. Kõhurasv ehk vistseraalne rasv põhjustab Davise sõnul põletikku, mis on aluseks diabeedile, kõrgele vererõhule ja südamehaigustele. Lisaks on kõhurasvaga seotud ka dementsus, reumatoidartriit ja käärsoolevähk. Nisust loobumine võib leevendada ka kõrvetiste ja ärritunud soole sündroomi sümptomeid. 

Davis selgitab, et teha nisu nii suureks süüdlaseks võib tunduda absurdsena, kuid probleem olevat tuhandeid aastaid kestnud viljasortide ristamises ja eriti viimase 50 aasta vältel tehtud geneetilistes modifikatsioonides. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles