Vastupidavussportlased võivad «laadimisel» kasutada ka chia seemneid

Marina Lohk
, Tarbija24 reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Vastupidavusalade sportlased, kes on harjunud enne võistlusi glükogeenivarusid kiirete süsivesikutega laadima, võivad vabalt asendada osa neist chia seemnetega, mis on oluliselt tervislikumad.

Alabama ülikooli teadlased otsustasid uurida, kuidas see sportlastele mõjub, ning võtsid vaatluse alla kuus hästi treenitud vastupidavussportlast, kirjutab ergo-log.com

Katse käigus pidid nad jooksma jooksulindil kõigepealt tund aega mõõduka intensiivsusega (65 protsendi juures VO2 maksimumist) ning seejärel jooksma 10 km nii kiiresti kui võimalik. 

Ühel korral laadisid nad oma glükogeenivarusid klassikaliste kiirete süsivesikutega, teisel juhul asendati pool kaloritest chia seemnetega. Täpsemalt käis laadimine nii: kahel päeval enne katset tegid nad hommikul lühikese, kuid intensiivse treeningu ja jõid seejärel spordijoogi, mis andis 6 grammi kiireid süsivesikuid kehakaalu kilogrammi kohta. Muidu toitusid nad nende päevade jooksul tavapäraselt. 

Asendades pool saadud kaloritest chia seemnetega, lootsid teadlased, et neis sisalduvad oomega-3 rasvhapped soodustavad rasvade oksüdeerumist, jättes sportlaste soorituse sama heaks. 

Katsete tulemusena selgus, et sportlased lõpetasid 10 km jooksu mõlemal juhul umbes sama ajaga. Ainult süsivesikutega laadimisel oli keskmine aeg 37,43 minutit, chia seemnetega aga 37,49 minutit. 

Teadlased märkisid, et osa süsivesikute asendamine chia seemnetega võimaldab sportlastel vähendada suhkrutarbimist, suurendades samaaegselt tervislike oomega-3 rasvhapete tarbimist. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles