Toidud, mis tekitavad väsimust

Rivo Veski
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kartulit ei soovita enam ükski moedieet liha kõrval süüa.
Kartulit ei soovita enam ükski moedieet liha kõrval süüa. Foto: Jaanus Lensment

Kui oled kunagi mõelnud, mis põhjustab pärastlõunase väsimustunde, siis tuleks üle vaadata oma toidulaud, kirjutab Fox News.

Toitumisspetsialist Dawn Napoli sõnul on mõned kindlad toidud n-ö energiaröövlid.

Banaanid

«Kõrge magneesiumi sisaldusega toidud nagu banaanid ja kõrvitsaseemned võivad tekitada väsimustunde,» ütles Napoli. «Magneesium on mineraal, mis toimib lihaseid lõdvestavalt, seega on seda sisaldavaid toite kasulikum tarbida enne magama minekut. Päevasel ajal tarbides võivad need sinu energiavarudele kahjulikult mõjuda.»

Valge sai

Kui valid süsivesikud, mis on kiiresti imenduvad (nagu sai ja valge riis) selle asemel, et eelistada täisteratooteid (täisteraleib, ka pruun riis), ei saa sa energiat piisavalt pikaks ajaks. «Kiiresti imenduvate süsivesikutega ei käi kaasas kiudained. Seetõttu lõhustuvad nad kiirelt ning neist saadav energiasüst on vaid hetkeline, pärast mida oled jälle väsinud,» ütleb Napoli.

Punane liha

Kõrge rasvasisaldus punases lihas (ka hamburgeri kotletid) tekitavad pärast söömist täiskõhutunde, kuid lisaks tekib ka väsimud. «Punase liha energiaks lõhkumine võtab kehalt väga palju energiat,» ütles Napoli, kes soovitab päeval eelistada kala. «Oomega-3-rasvhappe sisaldus annab energiat ja äratab aju, parandab keskendumisvõimet.»

Kirsid

Uuringud on näidanud, et kirsid ja kirsimahl töötavad kui looduslikud uinutid, sest marjad on kõrge melatoniini (hormoon, mis reguleerib meie ööpäevarütmi – toim) sisaldusega. «Kirsid on heaks abimeheks une saamisel, kindlasti mitte hea mõte päevaseks vahepalaks,» ütleb Napoli.

Maiustused

Kõrge suhkrusisaldusega maiustused kõlavad justkui energiapomm, kuid tegelikkuses võivad need pärast lõunasöögi tarbimist tekitada nn toidukooma.

«Suur kogus suhkrut, mille organism omistab, vallandab insuliini, mis vabastab ajju liialt palju aminohapet trüptofaani. See teebki sind uniseks,» ütleb Napoli. «Maiustuste söömine toob kaasa lühiajalise ja kiire energiasüsti, millele järgneb täielik langus ja väsimus.»

Pärastlõunased kondiitritooted oleks targem menüüst välja jätta ja oota aega, mil nende söömine ja järgnev väsimus sinu päevarutiinile kahjulikult ei mõju.

Kohv

Kuigi esmapilgul võib see täiesti ebaloomulikuna kõlada, ütleb Napoli, et kofeiinirikkad joogid nagu kohv ja tee põhjustavad väsimust. «Sarnaselt magusaga annavad ka need sulle kiirelt mööduva energiasüsti, mis kestab kuni poolteist tundi, lõpuks tuleb ikkagi väsimus, kuna kofeiin sunnib keha pikaajalisi energiavarusid kiiremini kulutama. Väsimusest see siiski ei päästa,» ütleb ta. «Oma klientidel soovitan ma kohvikogused hoida 200 kuni 300 milligrammi juures päevas, kuid ka seda ei tohiks korraga juua, vaid väikeste koguste kaupa, kuni lõunani.»

Napoli sõnul on parim hommikune käimalükkaja hommikusöök, mitte üksnes tass kohvi. See on sõna otseses mõttes toidukord, mis murrab terve öö kestnud paastumise. Toitumisnõustaja soovitusel on hommikusöögi parim kombinatsioon selline, mis sisaldab kiudainerikkaid täisteratooteid, valke ja puuvilju. «Kui saad sinna lisada veel mõne piimatoote, seda parem. Selline kombinatsioon annab energia terveks päevaks,» kinnitab Napoli.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles