Ebolast paranenu: alguses kahtlustasin malaariat

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kent Brantly ja ta abikaasa Amber
Kent Brantly ja ta abikaasa Amber Foto: SCANPIX

Lääne-Aafrikas Ebola-puhangu ohvreid ravinud Ameerika doktor Kent Brantly, kes võitles ka ise eluohtliku viirusega, kirjeldas oma sümptomeid.

Ebola viiruse esimesed sümptomid on palavik, pea-, kurgu- ja lihasevalu ning nõrkus, vahendab Business Insider.

Selles staadiumis on viiruse hulk inimese organismis väike ja seetõttu võib selle segi ajada paljude teiste levinud haigustega.

Brantly haigestus Ebolasse juulikuus ning tal õnnestus sellest eluga välja tulla. Esialgu arvas mees, et tal on malaaria, ehkki ta ravis ise aktiivselt Ebola-patsiente. Sagedaste malaariasümptomite hulka kuuluvad samuti palavik, pea- ja lihasevalu.

«Sel hommikul, kui ma haigena ärkasin, tundsin natuke palavust,» märkis ta. Tema kehatemperatuur oli 37,8 kraadi. Keskpäevaks oli palavik tõusnud 38,5 kraadini ning paari päeva jooksul tõusis palavik juba üle 40 kraadi. Siis lisandusid ka juba teised sümptomid, nagu tugev oksendamine, kõhulahtisus, sügelus ja elundi(te) talitluse häire. Võib ka esineda sisemine ja välimine verejooks.

Brantlyt ravinud Libeeria arst ütles, et kui Brantly üha haigemaks jäi, muutus tema hingamine väga vaevaliseks. «Olin kindel, et tal on jäänud elada kõige rohkem kaks tundi,» ütles arst.

Brantlyt raviti Emory ülikooli haiglas Atlantas. Rohkem kui pooled, kes Lääne-Aafrikas Ebolasse haigestusid, on surnud.

Vaata sümptomeid kirjeldavat graafikut siit.

Ebola levib viirusega nakatunud vere, kehavedelike, elundite ja ka süstalde kaudu.

Lääne-Aafrikas möllav Ebola-epideemia on nõudnud praeguseks 3338 ohvrit, teatas kolmapäeva õhtul Maailma Terviseorganisatsioon (WHO).

WHO andmetel oli 28. septembri seisuga viies Lääne-Aafrika riigis Ebolasse nakatunud 7178 inimest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles