Kuus harjumust, mis muudavad vanemaks

Triin Ärm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kõrrega joomine tekitab kortse.
Kõrrega joomine tekitab kortse. Foto: Panther Media/Scanpix

Mitte kõik harjumused ei aita püsida noore ja tervena, mistõttu toob doktor Erika Schwartz portaalis newsmaxhealth.com välja, millised harjumused võivad muuta inimese välimuselt vanemaks kui ta tegelikult on.

Liigne treenimine

Doktor Schwartzi sõnul kipuvad inimesed tegema ühte harjutust liiga pikka aega või lihtsalt treenima liiga palju. «Jooksmisega tegelevad inimesed on hea näide. Ainult jooksmisega tegelevatel inimestel langeb liiga palju koormust puusadele, põlvedele ja pahkluudele, mistõttu need kohad kuluvad ning näevad ka vanemad välja kui need osad, mida ei treenita,» rääkis arst. Vananemisilmingute vähendamiseks tuleks treenida erinevaid kehaosi, mitte käia näiteks liiga sageli jooksmas.

Kõrre abil joomine

Kõrrega vedelikku tarbiv inimene kasutab samu lihaseid nagu suitsu tõmbav inimene. Pidev kõrre abil joomine tekitab suu ümber kortse, mida saab vältida juues vedelikke klaasist või pudelist.

Keha asend magades

Mitmed uurimused on näidanud, et magamisasend mõjutab kortsude tekkimist, näiteks tekib rohkem kortse inimestel, kes magavad pidevalt ühes ja samas asendis, üks põsk vastu patja. Kortsude ennetamiseks oleks kõige kasulikum magada selili.

Koju unustatud päikeseprillid

Lisaks kahjustavale UV-kiirgusele, sunnib päikesevalgus ka silmi kissitama ning see tegevus tekitab silmade ümber kortse.

Liiga kõvasti muusika kuulamine

Paljud inimesed peavad kuulmislangust vanemate inimeste probleemiks. See kujuneb tegelikult pikema aja jooksul ning selle põhjuseks võib olla liiga valju muusika kuulamine näiteks iPodist. Uurimusest on selgunud, et juba kaks tundi väga valju muusika kuulamist võib kahjustada kuulmist püsivalt.

Kössis istumine

Doktor Schwartzi sõnul tuleks alati istuda sirgelt, sest see aitab ära hoida seljavalud ning muudab ka hingamise lihtsamaks. Kontoritöötajatel soovitab doktor paar korda tunni jooksul püsti tõusta ja venitada.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles