Miks tekitab tervislik toitumine meeletu rämpstoiduisu?

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rämpstoidus on palju peidetud kaloreid.
Rämpstoidus on palju peidetud kaloreid. Foto: SCANPIX

Vahel juhtub nii, et just siis, kui hakata tervislikult toituma, tekib meeletu rämpstoiduisu. Miks see nii on?

Toitumisspetsialist Kelly Pritchett selgitab shape.com’is, et selle kohta, miks meil tekivad mingid kindlad isud, on kaks teooriat. Esimese kohaselt tekib isu selle järele, mida meie organism tõepoolest vajab. Teise kohaselt tahame me aga lihtsalt seda, mida ma ei saa.

Nii et kui jutt käib toitudest, millel on väike või olematu toiteväärtus, ning eriti siis, kui samal ajal saadakse tervislikust toidust kätte kõik vajalikud vitamiinid ja mineraalid, on tegemist ilmselt  teise variandiga.

Pritchetti sõnul kipuvad isud n-ö keelatud toidude järele olema intensiivsemad, kui peetakse väga piiravat dieeti, mille puhul on toidusedelist välja jäetud terved toidugrupid. Kui sa püüad kõigest väest mingi toidu peale mitte mõelda, sest oled selle endale keelanud, siis kipuvad mõtted nagu kiuste just selles suunas liikuma.

Täielik keelamine võib aga lõpuks viia selleni, et sööd seda keelatud toitu korraga väga suures koguses ega saa pidama. Seetõttu soovitab Pritchett, et kui sul on näiteks magusaisu, võiksid pigem lubada endale iga päev tükikese või paar tumedat šokolaadi, et oma isu kontrolli all  hoida.

Samuti peab jälgima seda, et kui jätad oma toidusedelist välja terve toidugrupi, ei jätaks sa ennast  ilma vajalikest toitainetest. Näiteks madala süsivesikusisaldusega dieet võib tähendada, et mõne aja möödudes saavad su keha süsivesikuvarud otsa ning see tekitab isu kiiresti imenduvate süsivesikute järele, mida saab maiustustest, kookidest, küpsetistest. Sel juhul tuleb oma isudele tähelepanu pöörata ja püüda saada süsivesikuid kätte tervislikumalt.

Uuringud on muide näidanud, et ebatervislik toit mõjutab seda, kuidas aju reguleerib isusid. Mida rohkem rämpstoitu sa sööd, seda rohkem hakkad sa seda tahtma. Nii et parim lahendus on toituda tervislikult ja tasakaalustatult ning lubada endale väikestes kogustes ka neid toite, millest muidu väga puudust tundma hakkaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles