Roheline tee aitab valkude söömisest tingitud halva hingeõhu vastu

Marina Lohk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Rohelises tees sisalduvad polüfenoolid võivad aidata paljusid jõutreeningu harrastajaid, kes söövad palju valku – nimelt näitas Jaapani uuring, et nad pärssivad väävlisgaaside tootmist suus pesitsevate mikrooroganismide poolt.

Täisvalgud sisaldavad aminohappeid metioniini ja tsüsteiini. Neid aminohappeid leidub ka surnud rakumaterjalis suus. Suuõõnsuses pesitsevad mikroorganismid – näiteks tuntud streptokokk-bakter – kasutavad neid aminohappeid, et toota väävlisgaase nagu vesiniksulfiid ja metaanetiool. Need gaasid tekitavad aga väga halba hingeõhku, kirjutab ergo-log.com.

Vesiniksulfiid lõhnab mädamunade järgi, metaanetiool aga umbes nagu kõdu. Kui süüa palju loomset valku, võib hingeõhk sisaldada päris suurel hulgal neid gaase. Ning sellised tooted nagu valgujoogid, mis jätavad suhu õhukese valgukihi, mõjuvad selles suhtes eriti halvasti.

Rohelises tees sisalduv EGCG on aga võimeline väävlisgaaside moodustumist pärssima. EGCG on streptokokk-bakteri jaoks toksiline ja kuna viimane põhjustab hammaste lagunemist, on sellega võidelda igal juhul kasulik.

Teadlased otsustasid testida, kas hüpotees, et roheline tee aitab seeläbi ka halva hingeõhu vastu, peab paika. Selleks võtsid nad katsealusteks viisteist inimest, kelle hingeõhk oli haisvaid väävlisgaase täis. Halva hingeõhu vastu proovisid nad suhkruvaba närimiskummi, piparmündi närimist, peterselliseemnete närimist või paari teelusikatäie rohelise tee pulbri suus hoidmist kahe minuti jooksul. Selle koguse puhul tähendas see umbes 700 milligrammi polüfenoole, mille saaks muidu kätte seitsmest tassitäiest rohelisest teest.

Seejärel mõõtsid teadlased väävlisgaaside sisaldust katsealuste hingeõhus. Teepulbrit kasutanutel oli väävlisgaaside sisaldus hingeõhus oluliselt madalam.

Ent halb uudis on see, et kuigi kõige hullemat haisu põhjustab metaanetiool ning selle puhul kestis rohelise tee kahjutustav toime veel ka tund aega hiljem, siis mädamunalõhnalise vesiniksulfiidi puhul kadus rohelise tee toime palju kiiremini.

Valgud suudavad neutraliseerida rohelises tees sisalduvad polüfenoolid. Seega on rohelise tee toime halvale hingeõhule seda tugevam, mida vähem on suus toidujäänuseid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles