Need neli tervislikku harjumust pikendavad eluiga 14 aasta võrra

Marina Lohk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kui tarbida alkoholi mõõdukalt, olla iga päev füüsiliselt aktiivne, süüa viis portsjonit puu- ja köögivilju ning loobuda suitsetamisest, pikendab see eluiga nende nelja reegli mittejärgmisega võrreldes tervelt 14 aasta võrra, näitas uuring. 

Sellisele järeldusele jõudsid Cambridge’i ülikooli epidemioloogid, kes andsid oma vaatlusalustele nende elustiiliharjumuste eest punkte. Mida tervislikum harjumus, seda rohkem punkte. Teadlased keskendusid seejuures vaid neljale aspektile: mõõdukale alkoholitarbimisele, mittesuitsetamisele, regulaarsele füüsilisele aktiivsusele ja C-vitamiini sisaldusele veres, kirjutab ergo-log.com.

Kui viimane ületas 50 nanomooli liitri kohta, eeldasid teadlased, et see inimene sõi viis portsjonit (peotäit) puu- ja köögivilju päevas. 

Nii ilmnes selge seos: mida kõrgem tervislike eluviiside skoor, seda suurema tõenäosusega olid vaatlusalused 11-aastase uuringuperioodi lõpuni elus.

Tervislike eluviiside suurim mõju ilmnes südame-veresoonkonna haiguste ja vähiga mitteseotud suremuse puhul.

Elustiilifaktorid, mida teadlased antud uuringus vaatlesid, on tegelikult väga tavalised. Et suitsetamine on tervisele halb ja puu- ja köögiviljade söömine kasulik, pole kellelegi uudis. Ometi oli teadlaste endi jaoks üllatav, kui suureks osutus nende tervislike harjumuste kumulatiivne toime. Nad märkisid, et nelja vaadeldud faktori kombineeritud mõju seostus hinnanguliselt neljakordse vahega surmariskis, mis on võrdväärne 14 lisandunud eluaastaga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles