Video: kuus gluteenivaba dieedi ohtu

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gluteenivabale dieedile minnes on oluline säilitada oma toidumenüü mitmekesisus.
Gluteenivabale dieedile minnes on oluline säilitada oma toidumenüü mitmekesisus. Foto: SCANPIX

Kuigi on inimesi, kellel gluteenivaba dieet parandab tervist, võib sellega ka oma organismile karuteene teha. Consumer Reports tõi välja kuus võimalikku ohtu, mida ei teadvustata.

Ilma reaalse vajaduseta gluteeni oma menüüst välja jättes võib keha ilma jääda vajalikest toitainetest ja tervislike harjumuste asemel võib rasva- ja kaloririkaste toiduainete hulk toidulaual hoopis suureneda.

«Gluteenivaba dieeti peaks kaaluma ainult inimene, kellel on gluteenitalumatus või -tundlikkus,» märgib doktor Alessio Fasano Massachussetsi peahaiglast Bostonis.

Siin on kuus gluteenivaba dieediga seotud ohtu, mida peaks enne toidumenüü välja vahetamist kaaluma.

1. Gluteenivaba toit ei ole toitvam

Üldlevinud arusaam on, et gluteenivabas toidus on rohkem mineraale ja vitamiine kui teistes toitudes. Hiljutised uuringutulemused tõid välja, et 81 protsendi gluteenivabade toitude puhul ei pidanud see paika. Paljudes neist on väga väike või puudulik foolhappe ja raua sisaldus, mis näiteks on olemas nisujahus. Sageli suurendab gluteenist loobumine suhkru- ja rasvarikaste toitude osakaalu menüüs.

Gluteen on inimese organismile kasulik. Proteiin aitab kõrge vererõhu vastu. Nisujahus sisalduv puuviljatärklis toidab meie seedesüsteemis elavat bakterit, mis reguleerib kõhugaase. Üks väiksem uurimus on toonud välja, et hea tervisega inimestel, kes on olnud kuu aega gluteenivabal dieedil, on selle bakteri hulk märkimisväärselt vähenenud.

2. Vähitekitaja sisaldus toidus kasvab

Ligi pooled gluteenivabad toidud sisaldavad tavapärase nisujahu asemel riisijahu või riisi. 2012. aastal leidis Consumer Reports üle 60 riisisordi testide põhjal, et kõigis neis oli murettekitav hulk anorgaanilist arseeni, mis on vähitekitaja. Üks varasem uuring aastatest 2009–2010 tõi välja, et hariliku inimese puhul on 17 protsenti kokkupuutest anorgaanilise arseeniga seotud riisitoitudega.

Kuigi selliste gluteenivabade toitude osakaal, mille tegemisel ei kasutata riisijahu, järjest suureneb, tõi üks 2014. aastal Hispaanias läbi viidud uurimus välja, et arseeni osakaal gluteenivabal dieedil olija toidus võib olla 10 korda suurem kui tavatoidu eelistajal.

3. Kaal suureneb

Sage põhjus, miks inimesed valivad gluteenivaba dieedi on seotud sellega, et nad arvavad, et see aitab neil kaalust alla võtta. Consumer Reportsi uuringus osalejate hulgas oli selliseid inimesi üks kolmandik. Teadlased väidavad aga, et pigem on see vastupidi – gluteenivaba dieet suurendab ülekaalulisust.

Suurel osal inimestest, kes lähevad gluteenivabale toidule, paraneb seedimine ja sellega koos ka erinevate toitainete omandamine. 369 gluteenitalumatust põdeva inimese hulgas läbi viidud uuringu tulemusel võttis kolme aastaga kaalust alla 42 protsenti ülekaalulistest uuringus osalenust, samas 27 protsenti võttis kaalus juurde. Ühe teise uuringu kohaselt võttis aga algselt ülekaalulisena olnud osalejast 82 protsenti kaalust juurde.

Nende puhul, kes võtsid gluteenivabale dieedile üle minnes kaalust alla, näevad toitlustusspetsialistid ennekõike toiduharjumuste muutmise mõju. «Kui gluteiinivabal dieedil olija võtab kaalust alla, siis ennekõike kalorite vähendamise tõttu – süües vähem töödeldud toitu ja maiustusi või vähendades selliste tärklist sisaldavate toitude nagu pasta ja leib portsjone,» toob välja NYU Langone regionaalhaigla toitumisnõustaja Samantha Heller.

4. Väljaminekud tõusevad

Uuring tõi välja, et kui jätta välja need teraviljatooted, mida saab koheselt süüa, olid gluteenivabad toidud kaks või enam kordi kallimad.

Miks on gluteenivabad toidud palju kallimad? Üks võimalik põhjus võib olla selles, et nende toodete sertifeerimisele ja märgistamisele minevad kulud on suured.

5. Tõsisem tervisehäda võib jääda kahe silma vahele

Kui sa arvad, et sul on gluteenitalumatus, siis on soovitav minna kõigepealt arsti juurde, kes teeb vereproovi selleks, et näha, kas sul on veres vastavaid antiosakesi. Enne testi tegema minemist peaks kindlasti sööma gluteenisisaldavaid toite, et see selgelt näha oleks.

Samas võivad sümptomid, mis inimene ise omistab gluteenitalumatusele, olla seotud hoopis millegi muuga. Arstid toovad välja, et aeg-ajalt nad näevad patsiente, kes tunnevad end nädal, paar pärast gluteenivabale dieedile minemist väga hästi, kuid siin võib olla tegemist pigem platseeboefektiga. Pärast paari nädalat sageli ebameeldiv tunne taastub ja siis võivad inimesed loobuda veel täiendavast hulgast toitainetest oma menüüs ning hakata veganiks.

Hiljem arsti juurde minnes võib aga selguda, et tegeliku ärrituse põhjuseks ei olnud mitte gluteenitalumatus vaid hoopis midagi tõsisemat – ärritunud soole sündroom.

6. Gluteen võib ikkagi toidu sisse sattuda

Euroopa kliinilise toitumise alane ajakiri uuris 158 gluteenivaba toiduainet ja leidis viies protsendis neist siiski gluteeni, kusjuures osa neist oli saanud sellealase sertifikaadi.

Üheks põhjuseks, miks gluteen ikkagi nende toiduainete sisse sattus, võib olla see, et nende tegemiseks kasutatakse samu vahendeid, mida nisu- või teisi gluteenisisaldavate toiduainete valmistamiseks. Teiseks põhjuseks on see, et nisu võib kasvada koos teiste teraviljadega, mistõttu võivad nad saagikoristamisel kokku sattuda.

Lisaks tasub endale teadvustada, et osad tooted (iseäranis friikartulid ja energiabatoonid), mis kannavad gluteenivaba teksti, võivad sisaldada linnaseid, linnaseekstrakti või linnasesiirupit, mis on odrast tehtud ja kus on ka teatud määral gluteeni. Parim lahendus sellisel juhul on lugeda pakendilt koostisosade infot, vältimaks segaduse tekkimist.

Soovitused: kuidas mõistlikult gluteenist loobuda

Kui sa siiski oled otsustanud toidumenüüst gluteeni välja jätta, on selleks ka mõistlikke viise.

Säilita teraviljad. Hoolimata sellest, kas oled gluteenivabal dieedil või mitte, on oluline, et toidusedelis jääks alles hea hulk teravilju. Seega ära loobu kõigist neist. Asenda nisu amarandi, maisi, hirsi, quinoa, teffi ja aeg-ajalt riisiportsjoniga.

Osta mahetoitu. Säilita oma menüüs need toiduained, mis on juba looduslikult gluteenivabad ja tulevad otse tootjalt: puuviljad, juurviljad, tailiha, linnuliha, kala, piimatooted, kaunviljad, osad teraviljad ja pähklid.

Loe infot pakendil. Vähenda pakendatud toitu, mis sisaldab riisi- või kartulijahusid, eelista neid, kus on kirjas, et kasutatud on teisi gluteenivabasid teravilju. Töödeldud toidu ostmisel tasub hoida silm peal ka selle suhkru-, rasva- ja naatriumisisaldusel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles