/nginx/o/2013/10/18/2554344t1hc88d.jpg)
Külma ilmaga tekib kiusatus nautida rasvaseid kreemsuppe ja ohtra juustuga makarone, kuid neile toitudele on ka palju tervislikumaid alternatiive, mis teevad seest mõnusalt soojaks.
Health.com pakub välja kaksteist tervislikku toitu, mis annavad sooja ning pakuvad samal ajal väärtuslikke toitaineid, antioksüdante ja immuunsust tugevdavaid koostisaineid.
Kaerahelbepuder
Kui ilm läheb külmemaks, on see eriti õige aeg kaerahelbepudru söömiseks. Sellest saad nii kiudaineid kui ka taimset valku, mis tagavad korraliku täiskõhutunde. Lisaks sisaldavad kaerahelbed beetaglükaani. Ajakirjas Nutrition Reviews avaldatud uuringus leiti, et vaid kolm grammi beetaglükaani võib vähendada nn halva kolesterooli taset tervelt viie kuni kümne protsendi võrra. Eriti tervisliku kaerahelbepudru saad, kui lisad selle hulka tervislikke rasvu, näiteks mandlivõid, ja chia, lina- või kanepiseemneid.
Kuum šokolaad
Jah, ka kuum šokolaad võib olla tervislik, kui loobud suhkrurikastest kakaopulbritest ja valmistad joogi ise. Näiteks võid sulatada ise tumedat šokolaadi ja segada seda piimaga. Šokolaad sisaldab flavonoide – antioksüdante, mis aitavad vähendada vabade radikaalide põhjustatud kahjustusi, mis võiksid muidu viia vähi ja südame-veresoonkonna haigusteni. Ajakirjas Journal of Immunology Research avaldatud uuring näitas, et punased verelibled olid pärast flavonoididerikka kakaojoogi tarbimist vabade radikaalide suhtes vähem vastuvõtlikud.
Musta oa supp
Kui sul on külm, pole midagi paremat köömnete ja tšillipipraga maitsestatud supist. Kuid tegelikult on selle roa tõeliseks staariks mustad oad – tegemist on hea raua ja vase allikaga. Nii et selle supi söömine aitab su lihastel kasutada rohkem hapnikku ning turgutab sinu immuunsüsteemi. Üks portsjon oasuppi sisaldab umbes purgitäit musti ube, mis annavad 15 grammi valku ja sama palju kiudaineid. Erinevalt loomsetest valguallikatest ei sisalda aga mustad oad pea üldse küllastatud rasvu. Üks hiljutine uuring näitas lisaks, et mustade ubade nahk sisaldab suures koguses haigustega võitlevaid antioksüdante flavonoide.
Brüsseli kapsad
Nende tillukeste kapsaste söömine võib päris edukalt aidata võitluses külmetusega. Lisaks sellele, et nad sisaldavad ohtralt kiudaineid ja vähi eest kaitsvaid fütotoitaineid, on Brüsseli kapsad ka C-vitamiini rikkad. Brüsseli kapsa maitse ei pruugi kõigile meeltmööda olla, kuid kuumutamine ja näiteks oliiviõliga ahjus küpsetamine aitab maitset vähem kibedaks teha, tuues välja magusama meki.
Kõrvitsasupp
Kui vaevled A-vitamiini puuduses, teeb kõrvitsasupp sulle head. Kausitäiest kõrvitsapüreesupist saab kätte vaat et päevasest soovituslikust kogusest suurema A-vitamiini annuse. Kui jälgid kaloreid, ole ettevaatlik kreemjate supiversioonidega.
Tänu beetakaroteenile, mis annab kõrvitsale tema ilusa erksa värvuse, saad supist ka ohtralt antioksüdante, mis võivad aidata võidelda vähiga.
Chilli (con carne)
Tšillipipar sisaldab kapsaitsiini, mis annab talle tema terava maitse. Kapsaitsiini kohta on teada, et see ergutab ainevahetust ning võitleb rasva ladestumise vastu. Koos kõrge rasvasusega toiduga võib kapsaitsiin vähendada kehamassi 8 protsendi võrra, selgus Koreas läbi viidud loomkatsest. Valgurikkad oad aitavad aga kasvatada lihaseid ja täidavad kõhtu. Kuid see pole veel kõik. Tomatipasta sisaldab ohtralt lükopeeni ning sibulaski on unikaalseid antioksüdante. Punase lihaga peaksid siiski olema ettevaatlik – uuringud on näidanud, et rohke punase liha söömine võib suurendada vähki ja südame-veresoonkonna haigustesse suremise riski.
Avokaado
Külma ilmaga saab avokaadot nautida veidi teisel kujul kui tavaliselt. Kui küpsetad seda vilja ahjus, muutub ta veelgi kreemjamaks ja sellisena võid seda määrida mõne teise köögivilja peale. Umbes pool avokaado rasvasisaldusest tuleb muide monoküllastumata rasvadest, mis aitavad alandada nn halva kolesterooli taset ning annavad rakkude talitluseks vajalikke toitaineid. Samuti aitab see täiskõhutunnet pikemalt säilitada. Ajakirjas Nutrition Journal avaldatud uuringus leiti, et avokaado lisamine toidule suurendab täiskõhutunnet järgmise viie tunni jooksul ilma avokaadota toiduga võrreldes tervelt 23 protsendi võrra. Kuid jälgi kindlasti koguseid: üks soovituslik portsjon avokaadot on suure rasvasisladuse tõttu vaid üks viiendik viljast.
Kreeka pähklid
Kreeka pähklid on muidugi kasulikud igal aastaajal, kuid ahjus röstituna saab neist suurepärane talvine snäkk. Proovi küpsetada neid viis minutit 180 kraadi juures. Kui lisad veidi õli ja pipart, saad põnevama maitse. Kreeka pähklid on eriti rikkad ühe oomega-3-rasvhappe, alfalinoleenhappe poolest, mis on kasulik südamele.
Õunad
Ahjuõunad on üks parimaid talviseid magustoite. Õun ise sisaldab nii lahustuvaid kui lahustumatuid kiudaineid. Ühed neist aeglustavad seedimist ja teised aitavad toidul seedekulglast paremini läbi pääseda. Kokku tähendab see aga väiksemat näljatunnet ja vähem kõhuhädasid. Kindlasti ei tohiks sa minema visata õunakoori , sest nad sisaldavad veel rohkem kiudaineid kui vili ise! Üks koorimata keskmise suurusega õun sisaldab 4,4 grammi kiudaineid. Ning kui lisad talle veidi kaneeli, saad antioksüdante juurde.
Maguskartul ehk bataat
Sarnaselt kõrvitsaga sisaldab maguskartul ohtralt A-vitamiini. Üks keskmise suurusega küpsetatud maguskartul annab tervelt 438 protsenti päevasest soovituslikust A-vitamiini kogusest. Lisaks saab sellest umbes 4 grammi kiudaineid, mis aitavad kõhtu täita. Bataadis on ka C-vitamiini, kaltsiumit, kaaliumit ja veidi rauda. Maitsesta maguskartulit rosmariiniga ja väldi rasvast võid. Rosmariin sisaldab B-vitamiini ja vähiga võitlevaid fütokemikaale.
Suvikõrvits
Lisaks kaltsiumile ja C-vitamiinile sisaldab suvikõrvits ka kaaliumit ning ajakirjas Journal of the American College of Cardiology avaldatud uuringus leiti, et kaaliumirikka toidu söömine samaaegselt soolatarbimise vähendamisega aitab vähendada ajurabanduse riski tervelt 21 protsendi võrra, alandades ka südamehaiguste tekkeriski. Lisaks on suvikõrvits A-vitamiini rikas ning sisaldab ka piisavalt kiudaineid. Küpseta suvikõrvitsat näiteks küüslaugu, soola ja pipraga.
Ingveritee
Ingveritee aitab sind külmal ajal kahtlemata soojas hoida, turgutades ka ainevahetust ning immuunsüsteemi. Ajakirjas Metabolism avaldatud uuringus pidid mehed jooma hommikusöögi kõrvale kaks grammi ingveripulbrit sisaldavat kuuma jooki. Teadlased leidsid, et ingveriga jooki joonud mehed tundsid mõne tunni möödudes pärast hommikusööki vähem nälga kui need, kes ingverit ei tarbinud. Samuti võib ingveritee aidata leevendada lihasvalu, mis tekib pärast rasket treeningut.