Tudengina nelja kilo juurdevõtmine ohustab südant

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ülikooliaegne kaalutõus võib südant ohustada.
Ülikooliaegne kaalutõus võib südant ohustada. Foto: SCANPIX

USA uurijad hoiatavad üliõpilasi, et juba nelja kilo jagu kõhurasva kogumine võib nende südant ohustada.

Nimelt leidsid Mayo kliiniku teadlased, et kõhule polstri kogumine võib kahjustada verevoolu reguleerivaid rake, kirjutab Daily Mail.

Sellele järeldusele jõuti doktor Virend Somersi juhtimisel rühma terveid noori uurides. Vaatluse alla võeti rakud, mis katavad veresoonte seinu, kontrollides nende võimet laieneda ja kokku tõmbuda.

43 vabatahtlikul paluti kahe kuu jooksul kas kaalus juurde võtta või samas kaalus püsida ning neile tehti vereproove. Seejärel võtsid esialgu kaalu kogunud noored uuesti kaalust alla ja nende verd testiti taas.

Selgus, et kõhule rasva kogunud noortel oli küll normaalne vererõhk, kuid samas oli verevool nende käearterites takistatud. Kui katsealused kaalust alla võtsid, taastus normaalne verevool.

«Ülikooliajal või puhkusel olles mõne kilo juurde võtmist peetakse ohutuks, aga see võib südameveresoonkonda mõjutada, eriti kui rasv koguneb kõhule,» ütles doktor Somers.

«Patsiendid peaksid teadma, et suur kõht võib olla kahjulikum kui lihtsalt ülekaalus olemine,» lisas ta. «Ülikooliajal või vananedes tekkivat hiilivat kaalutõusu ei tohiks normaalseks pidada.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles