Kas kroonilises unepuuduses tuleb süüdistada tööd?

Marina Lohk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Krooniline unepuudus on Ameerikas väga levinud ja uue uuringu järgi on selle peamiseks põhjuseks töö. 

«Töö on number üks uneröövel,» ütles Pennsylvania ülikooli Perelmani meditsiinikooli psühhiaatria une ja kronobioloogia dotsent dr. Mathias Basner Web MDile. 

Ajakasutuse uuring, mis hõlmas ligi 125 000 ameeriklast vanuses alates 15. eluaastast, leidis, et töö on peamine tegevus, mida tehakse unetundide arvelt. Kõige vähem magavad inimesed, kelle uni kestab kuus tundi või vähem, töötavad tööpäevadel 1,55 ja nädalavahetustel ning pühadel ligi kaks tundi rohkem kui need, kes magavad kauem. 

Samuti selgus, et neil, kes magavad vähem, asub töökoht suurema tõenäosusega kaugemal ning töölejõudmine võtab seega kauem aega, samuti on neil suurema tõenäosusega rohkem kui üks töö. Mitmel töökohal rabavad täiskasvanud magavad uuringu järgi tööpäeviti suurema tõenäosusega kuus tundi või vähem.

California ülikooli Los Angelese unehäirete keskuse juht Alon Avidan märkis, et need uuringutulemused räägivad meile murettekitavast trendist. 

Krooniline unepuudus võib viia kehva tervise, sealhulgas veresuhkruprobleemide ja kaalutõusuni, ütles Avidan. 

Basner pakkus välja, et tööandjad ja koolid peaksid kaaluma hilisemat alustamist hommikuti või siis paindlikke töötunde. Uuring näitas ka seda, et kui töö või kool algas hommikul tund aega hiljem, pikenes inimeste uneaeg 20 minuti võrra. 

USA haiguste kontrolli ja ennetamise keskuse andmed näitavad, et tervelt 30 protsenti tööl käivatest Ameerika täiskasvanutest magab ööpäevas keskmiselt kuus tundi või vähem. 

Antud uuring näitas samuti selgelt, et töötud ja pensionärid magavad rohkem kui tööl käivad inimesed. Ka iseenda tööandjad magavad teistest töölkäijatest rohkem. Basner arvas, et see tuleneb nende paindlikumatest töötundidest. 

Lisaks tööle osutus teiseks suureks uneröövliks õhtune telerivaatamine. 

Uuring avaldati ajakirjas Sleep. 

Avidan märkis, et unepuuduses vaevlevad inimesed teevad rohkem vigu ning on teistest kergemini ärrituvad. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles