EMOs tuleb arvestada pika ooteajaga

Piret Lakson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
PERHi erakorralise meditsiini osakond.
PERHi erakorralise meditsiini osakond. Foto: Peeter Langovits/Postimees

Põhja-Eesti regionaalhaigla (PERH) teatel võivad pühade ning selle järgsel ajal tippkoormuse hetkedel ootejärjekorrad arsti vastuvõtule erakorralise meditsiini osakondades venida kuue tunnini, mõnel juhul peab arvestama veelgi pikema ooteajaga.

Erakorralise meditsiini osakonna juhataja dr Kristiina Põllu sõnul on eelnevate aastate kogemustel jõulupühad möödunud suhteliselt rahulikult. «Patsientide hulga suurenemist oleme märganud tavaliselt pühadejärgsel perioodil ehk siis 27. ja 28. detsembril,» ütles ta. Sel aastal on nendel päevadel tippkoormuse perioodiks abistava jõuna planeeritud tööle arstist, õest ja hooldajast koosnev lisameeskond.

Vaatamata lisajõudude kaasamisele, võivad pühade ning selle järgsel ajal ootejärjekorrad venida siiski kuue tunnini. Kui arst näeb vajadust analüüside ja uuringute teostamiseks, tuleb arvestada veelgi pikema EMOs viibimise ajaga.

Põld toonitas, et kindlasti ei tasuks tulla terve perega EMOsse üht haigestunud pereliiget saatma. «Arukas oleks ennekõike koju jätta lapsed, kuna erakorralise meditsiini osakonna ootesaalides viibib palju viirusinfektsioonidega patsiente, kes on potentsiaalseks nakkusallikaks kõikidele seal viibijatele,» ütles ta.

Põld tuletas ka meelde, et kindlasti tuleb enne pühi kontrollida, et kodus oleks olemas igapäevaselt tarbitavaid retseptiravimeid ning kodunt ära sõites tuleks need kindlasti kaasa võtta.

Praegusel ajal on EMOs palju pöördumisi viirusinfektsioonidega, köhaga, nohuga, kurgu- ja kõrvavaluga, seljavaludega, kõhuvaludega, rindkerevaludega jmt. Paar päeva kestnud nohu-köha-kurguvalu ja seljavalu võib rahulikult püüda leevendada koduste vahenditega. Võtta käsimüügis olevaid palaviku- ja valuvastaseid ravimeid, ninakinnisuse korral tursevastaseid pseudofedriini sisaldavaid preparaate ning köha korral köha leevendavaid vahendeid jne.

Põld soovitas veel, et kuna enamike EMOsse pöörduvate kõhuvalude põhjuseks ei ole ägedat kirurgilist sekkumist vajav haigus, siis võib ka kõhuvalu püüda leevendada näiteks spasme vähendavate käsimüügiravimitega.

Seljavalu korral võib aga tarvitada näiteks ibubrofeeni või paratsetamooli, vajadusel maksimaalses päevases annuses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles