Tõestatud: spordimassaaž vähendab lihasvalu

Marina Lohk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Austraalia sporditeadlaste sõnul leevendab lihtne spordimassaaž jõutreeningu järgset lihasvalu ja tõenäoliselt vähendab ka lihasrakkude kahjustusi, soodustades sellega kiiremat taastumist.

Edith Cowani ülikooli teadlased avaldasid viie mees- ja viie naistudengiga tehtud katse tulemused ajakirjas Journal of Athletic Training, vahendab ergo-log.com.

Katsealused olid terved, kuid ei teinud eksperimendiväliselt muidu jõutrenni. Teadlased panid nad tegema biitsepsiharjutusi sellisel viisil, mis peaks garanteerima tugeva lihasvalu: pärast soojendust tegid nad kuus kümne kordusega seeriat raskusega, mida nad ei suutnud iseseisvalt tõsta.  Sellist treeningut nimetatakse ekstsentriliseks treeninguks: tõstmisel katsealuseid abistati, algasendisse tagasi pidid nad aga liikuma nii aeglaselt kui võimalik.

Kolm tundi pärast treeningut masseeris kogenud massöör iga katsealuse ühte kätt kümne minuti jooksul. Nii selgus, et masseeritud käe puhul toimus lihaste taastumine kiiremini kui masseerimata käe puhul, ehkki erinevus ei olnud kuigi märkimisväärne.

Ent masseeritud biitseps oli pärast treeningut veidi vähem paistetanud ning järgnevate treeningute ajal ka vähem valus.

Kui teadlased võtsid katsealustelt verd, täheldasid nad, et masseeritud käest võetud veri sisaldas märkimisväärselt vähem kreatiinkinaasi. Kreatiinkinaas siseneb vereringesse, lekkides välja kahjustada saanud lihasrakkudest, olles seega lihaskahjustuse markeriks.

Teadlased järeldasid, et massaaž leevendab sportlastel raske jõutreeningu järel tekkivaid probleeme. Väiksem lihaskahjustus võib aga tähendada ka paremaid treeningtulemusi – paremat sooritust ja suuremat lihaskasvu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles