Toitumisharjumused võivad päästa vähist

Triin Ärm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Puuviljade söömine on kasulik.
Puuviljade söömine on kasulik. Foto: Peeter Kümmel/ Sakala

Värske uuring näitas, et süües taimset toitu ja vähendades alkoholi tarbimist võib alaneda rasvumisega seotud kasvajate tekkimise risk.

New Yorgi ülikooli uurijad ütlesid, et liigset keharasva seostati kolmandikuga kasvajatest, kirjutas newsmaxhealth.com. Uurijad tõid rasvumisega seotud kasvajate näidetena välja seedetrakti, suguelundite, kuseteede, vere, luu, põrna ja kilpnäärmega seotud kasvajad.

Teadlased uurisid, kas ühenduste World Cancer Research Fund ja American Institute for Cancer Research soovitused alandavad kindlate vähivormide tekkimise riski.

Uuring hõlmas 3000 ameeriklase toitumisandmeid 1991. kuni 2008. aastani. Osalejatel diagnoositi 480 rasvumisega seotud vähki.

Teadustööst selgus, et soovitus vähendada alkohoolsete jookide tarbimist meeste puhul kuni kahele joogile päevas ning naiste puhul kuni ühele joogile päevas, aitasid kaitsta rasvumisega seotud kasvajate ning samuti ka rinna-, eesnäärme ja pärasoolevähi tekkimise vastu.

Samuti leidsid uurijad, et puu- ja köögiviljade ning kaunviljade söömist sai seostada väiksema riskiga käärsoolevähi tekkimiseks.

Uuring avaldati eile, 6. jaanuaril ajakirjas Cancer Causes & Control.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles