Briti arstid: ka kaheksandal raseduskuul võib veel lennata

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Brittide sõnul võib plaanipäraselt kulgeva raseduse puhul naine julgelt seitsmenda kuni kaheksanda raseduskuuni  lennukiga lennata.
Brittide sõnul võib plaanipäraselt kulgeva raseduse puhul naine julgelt seitsmenda kuni kaheksanda raseduskuuni lennukiga lennata. Foto: SCANPIX

Värske Suurbritannia ämmaemandate ja günekoloogide uuring lubab rasedal naisel ka kaheksandal raseduskuul veel lennukiga reisida, mitmikute puhul seavad nad piiriks aga seitsmenda kuu.

Briti ämmaemandate ja günekoloogide kuninglik kolledži seisukoht on siin, et madala riskiga raseduse puhul on üpris ohutu lennatada, kuigi sel võivad olla oma kõrvalmõjud, vahendab BBC. Nende kõrvalmõjude hulgas on näiteks jalgade paistetus, nina- ja kõrvaprobleemid ning iiveldus.

Kuna lennufirmadel on eraldi reeglid rasedatele reisijatele, siis tuleks pärast kuuendat raseduskuud lennureisi planeeriv naine kindlasti võtma lennule kaasa ülevaate oma rasedusest ning perearsti nõusoleku.

Kuigi kõik, kes lendavad, puutuvad kokku tavalisest natuke suurema kiirgusetasemega, ei ole seni ühtegi tõendit selle kohta, nagu võiks lendamine põhjustada sünnituse katkemist, sünnitustegevuse algust või enneaegset sünnitust.

Ei ole kahjulik

Samuti ei ole tõestatud, nagu mõjutaks rasedusele kahjulikult lennukikabiini õhurõhumuutus või õhuniiskuse vähenemine. Kui tegemist on plaanipäraselt kulgeva rasedusega, siis on lennukiga reisimine ohutu nii naisele kui lapsele, on briti arstid seisukohal.

Seni on lubatud mitmikuid ootavatel naistel reisida veel 34. rasedusnädalal, kuid võttes arvesse rahvusvahelise õhutranspordi ühenduse soovitusi, on ka brittide nõu, et pärast seitsmendat raseduskuud – 32. nädalat – seda enam teha ei tohiks.

Pärast kaheksandat raseduskuud – 37. nädalat – ei tohiks rase naine enam lennukiga reisida, kuna sünnituse tõenäosus on siis väga kõrge.

Rasedana lendamisel võivad tekkida ka kõrvalmõjud, mis ei pruugi olla naisele väga meeldivad. Siia kuulub näiteks vedeliku jalgadesse kogunemise tõttu jalgade paistetus, õhurõhu muutusest tingitud nina- ja kõrvaprobleemid ning merehaigust meenutav iiveldus.

Pikkade lendude puhul – mis kestavad rohkem kui neli tundi – võib suureneda ka süvaveeni tromboosi (SVT) oht, millele rasedus on lisanduvaks riskifaktoriks.

Nende ebameeldivate kõrvalmõjude vältimiseks soovitavad briti arstid rasedatel naistel kanda lennates võimalikult vaba riietust ja mugavaid jalanõusid, aeg-ajalt jalutada lennuki vahekäigus ning teha istudes iga 30 minuti järel harjutusi.

Tihedate sukkade kandmine võib samuti abiks olla. Kindlasti aga ei tohiks tarbida alkoholi- või kofeiinisisaldavaid jooke.

Lendamine vastunäidustatud

Muidugi on olukordi, kus rasedana peaks lendamist igal juhul vältima. Näiteks, kui naisele on juba öeldud, et ta võib enne õiget aega sünnitada, tal on raskekujuline aneemia, sirprakuline aneemia, tal on olnud hiljuti verejooks, põeb tõsist südame- või kopsuhaigus.

Briti ämmaemandate ja günekoloogide kuninglik kolledži juhataja Philippa Marsdeni sõnul on kõike seda oluline teada nii lühikesi kui pikki lennureisi ettevõtvatel rasedatel naistel.

«Kui on vaja otsustada, kas rasedana lennata või mitte, tuleks vaadata, mitmes raseduskuu läheb, millised meditsiinivõimalused on lennu sihtriigis olemas ja kas lendamine võiks põhjustada täiendavalt mingeid terviseprobleeme,» sõnab ta.

Samuti soovitab ta enne lennureisile minekut rääkida läbi ka oma ämmaemanda või perearstiga ning kuulata, mis on nende soovitused.

Olulised asjad, mis tasub rasedana lendama minnes kaasa võtta, on näiteks ülevaade oma rasedusest, arsti tõend selle kohta, millal naine sünnitama peaks, Euroopa tervisekindlustuse kaart ning kui naine võtab mingeid ravimeid, siis kindlasti ka need.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles