70ndatest pärit soovitus rasva vältida osutus valeks

Stinne Loo
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Teadlased leidsid, et 40 aastat tagasi tehtud inimeste päevast toitainete vajadust uuriv teadustöö põhines valedel alustel.

Teadlased avastasid, et 1977. aastal avaldatud söömisjuhised, mille järgi ei tohiks rasvad moodustada rohkem kui 30 protsenti päevasest toitainetest, ei põhinenud ühelgi tänapäeval tunnustatud uuringul, kirjutab The Independent.

Niinimetatud uuring, mille järgi rasva vähendamine oma toidulaualt peaks aitama ära hoida südamehaigusi, tehti vaid väikese grupi ebatervislike eluviisidega meeste peal.

Uues angloameerika uuringus vaadeldi, mille põhjal sellised uuringutulemused saavutati ning leiti, et sel ajastul polnud teadus veel nii kaugele arenenud, et selliseid järeldusi teha.

Eksperdid ütlesid, et see uuring ei toonud välja ühtegi selget tõendit, et rasva söömine ja südamehaigused oleksid omavahel seotud. Samuti võis sellest nn teadustööst välja lugeda, nagu oleksid rasvad kõige ohtlikumad toitained ja vähem tähelepanu oli suunatud teistele riskiallikatele nagu suhkrud ja süsivesikud.

Samale uuringule toetudes on aga hiljem välja lastud ka teisi teadustöid ning hiljem on soovitatud, et küllastunud rasvade osakaal peaks olema kümnendik päevas söödud kaloritest.

Uurijad rõhutavad, et tegelikult sõltub inimese toidulaua tervislikkus sellest, mida ta üldiselt sööb ning seda ei saa taandada vaid üksikute toitainete tervislikkusele või ebatervislikkusele.

Uuringu tegijad olid üllatunud, et selle ebatäpse uuringu alusel tehti aastaid nii ameeriklastele kui brittidele toitumisalaseid soovitusi. See uuring ei vaja nende arvates mitte ainult põhjalikku ülevaatamist, vaid tegelikult ei oleks tohtinud seda üldse avaldada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles