Salenemisega kaasnevad kõrvalnähud, millest palju ei räägita

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kaalu langemisega kaasnevad ka teised muutused nii kehas kui ka näiteks inimsuhetes.

Juba viie- kuni kümneprotsendiline kaalulangus võib parandada ka ülejäänud tervisenäitajaid ja vähendada südamehaigustesse ja diabeeti haigestumise riski, kirjutab health.com.

Rohkem energiat

Inimestel, kes on langetanud oma kaalu, on ka rohkem energiat. Seda lihtsal põhjusel, et kehal on vähem kanda ning ta kulutab seetõttu ka vähem energiat. Ühtlasi parandab kaalulangus keha hapnikuga varustatust.

Parem mälu

2013. aastal Rootsis tehtud uuringust selgus, et pärast kuuekuulist kaalulangetusperioodi paranesid vanemate naiste seas mälutestide tulemused. Tänu kaalulangusele muutub ajutegevus ning uute mälestuste salvestamine aktiviseerub.

Samuti on varasemad uuringud leidnud seoseid ülekaalulisuse ja halva mälu vahel.

Muutused suhetes

Kaalulangus paneb inimesed oma kehas paremini ja enesekindlamalt tundma. Samas ei tähenda see alati paremaid suhteid oma kaaslasega.

2013. aastal Ameerikas tehtud uuringust selgus, et kuigi enamus juhtudel need suhted siiski paranevad, siis mõnikord võib dieedipidaja kaaslane muutuda hoopis armukadedaks. Samuti võib kaaslane muretseda kaalulangetaja iseloomu muutumise pärast.

Suhted sõpradega võivad samuti muutuda.

Väiksem vähki haigestumise risk

Ülekaalulisust on seostatud erinevate vähi liikidega, sest see põhjustab põletikke, mis omakorda toob esile muutusi rakkudes.

Depressioon

Kui ülekaaluline inimene on masenduses, ei pruugi see siiski kaalu langedes muutuda. Kuigi salenenuna võib ennast tunda ka õnnelikumana, siis enamasti siiski inimese emotsioonid ei muutu.

Toidu maitse

Suur kaalukaotus võib esile tuua muutusi maitsemeeltes. See selgus uuringust, milles osalenud inimestest vähem kaalu langetanud väitsid, et söök maitseb tugevamalt ja suurema kaalulanguse üle elanud ütlesid, et toit maitseb magedamalt.

Teadlased ei ole osanud täpselt määratleda, mis maitsemuutused esile toob.

Muutus luudes

Juhul kui kaalulangus on saavutatud ebatervislike meetodite kaudu, võib see nõrgendada inimese luid. Seda eriti juhul kui ülekaaluline muutub kiiresti alakaaluliseks.

Samas on raskematel inimestel ka tugevamad luud, kuid see omakorda kahjustab liigeseid. Seega võimaldab kaalu langetamine ära hoida liigesepõletikke.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles