Hommikusöögihelveste nosimine võib tuua üllatava kasu

PM Tervis
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Täisterahelveste kasulik mõju leidis teadusliku kinnituse.
Täisterahelveste kasulik mõju leidis teadusliku kinnituse. Foto: Panther Media/Scanpix

Harvardi meditsiiniülikooli uurijate teadustööst selgus, et täisterast hommikusöögihelvestes sisalduvad kiudained on kasulikud ning aitavad pikendada eluiga.

Väljaandes BMC Medicine avaldatud uuringus osales enam kui 367 000 ameeriklast vanuses 50 kuni 71 aastat, kirjutab Fox News. Teadustöös uuriti, kui sageli nad sõid täisteraleiba, pastat ja teravilja. Lisaks jälgiti uuringus ka täisterast hommikusöögihelvestes sisalduvate kiudainete mõju.

Uurimistulemused näitasid, et rohkem täisteratooteid tarbinud inimesed elasid kauem, ütles uuringut juhtinud Harvardi meditsiiniülikooli professor Lu Qi, M.D. Lisaks selgus, et täisteratoodete tarbimine aitab lisaks eluea pikendamisele vähendada ka kroonilistesse haigustesse suremise tõenäosust. Samuti leiti, et kiudaineid sisaldavate hommikusöögihelveste tarbimine aitas kaasa ka eluea pikenemisele.

Teadustööst selgus näiteks, et täisteratoodete sööjatel vähenes diabeediriski suremise tõenäosus ligi poole võrra. 11 protsenti langes ka hingamisteede haigustesse suremise risk, 17 protsenti südame- ja veresoonkonnahaigustesse suremise risk ning 15 protsenti vähki suremise risk.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles