Miks alkohol sind salamisi paksuks teeb?

Rivo Veski
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Saksa ajaleht Bild toob välja levinumate alkohoolsete jookide kalorsuse, et näidata, kui lihtne on ühe meeletu peoõhtuga oma päevane kaloraaž kahekordselt ületada.

Klaas veini õhtusöögi kõrvale – see ei tee ju ometi paksuks! Nii mõtlevad paljud. Kuid fakt on see, et alkohol on tegelikkuses turbo-kiirusel paksenemist soodustav toit. Kahjuks paljud inimesed alahindavad selle mõju oma taljepiirkonnale. Sel põhjusel peavad tulevikus alkoholipudelid hakkama kandma ka kaloraažiinfot.

Europarlamendi saadikud nõuavad, et ka alkoholipudelitele ilmuks toitumisalane info, mis annaks ülevaate toote kalorsusest ning toiteväärtusest.

Üks gramm puhast alkoholi sisaldab koguni seitse kilokalorit. See on peaaegu kaks korda nii palju kui üks kohvikus jagatav suhkrupakend suhkrut sisaldab ning peaaegu sama palju kui on kilokaloreid ühes grammis rasvas (9 kcal).

Nii et enne kui te oma sõpradega kolmandat pudelit punast veini avama hakkate, et siis hiljem ulakate tantsusammude saatel viinashotte või mitmeid õllepudeleid tühjaks valada, tutvuge sellega, kui palju te endale kahju teete.

Peoõhtu võib väga lihtsalt kahekordistada kogu sinu päeva kaloraaži või koguni ületada selle, mille sa hommiku-, lõuna- ja õhtusöögiga endale sisse sööd.

Siin on aga sinu kõige suuremad vaenlased (kalorid kehtivad 100 ml kohta):

- Munaliköör (14 vol) 370 kcal

- Kooreliköör Baileys Original (17 vol) 327 kcal

- Viski (40 vol) 227 kcal

- Džinn (40 vol) 225 kcal

- Rumm (40 vol) 225 kcal

- Viin (40 vol) 225 kcal

- Aperol Spritz (15 vol) 140 kcal

- Hugo (11 vol) 112 kcal

- Punane vein (12,5 vol) 85 kcal

- Šampanja (12,5 vol) 80 kcal

- Prosecco (11 vol) 75 kcal

- Nisuõlu (5 vol) 40 kcal

- Valge vein (6 vol) 38 kcal

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles