Kümme toiduainet, mis põhjustavad vähki

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Popkorn
Popkorn Foto: SCANPIX

Kuigi igal aastal diagnoositakse keskmiselt 14 miljonit uut vähijuhtumit, mõtlevad väga vähesed sellele, kui palju võib nende toitumine mõjutada vähki haigestumist.

Bulletin Daily News toob välja kümme toiduainet, mis suurendavad kõige enam vähki haigestumise riski.

1. Kõrgtöödeldud jahu

Töötlemine ei tähenda nisujahu jaoks mitte ainult kasulike toitainete kadu, vaid lisaks ka valgendamist kemikaaliga, mille nimeks on kloorgaas. Tegemist on gaasiga, mis võib olla inimestele lausa surmavalt ohtlik. Tegemist on väga kõrge glükeemilise indeksiga ainega, millel on halb mõju ka veresuhkrule – see ei tee inimesi mitte ainult paksuks, vaid suurendab ka vähiriski.

2. Mikrolaineahju popkorn

Kellele ei meeldiks süüa hea filmi kõrvale kausitäis popkorni. Samuti käib selle tegemine mikrolaineahjus kiirelt ja mugavalt. Mida aga vähem teatakse, on see, et mikrolaineahju popkorni kotid sisaldavad sageli perfluorooktaanhapet (PFOA). Tegemist on kemikaaliga, mida kasutatakse näiteks ka tefloni tegemisel. Uuringud on toonud välja, et PFOA võib naistel põhjustada viljatust ning suurendada oluliselt neeru-, põie-, maksa-, kõhu- ja eesnäärmevähi riski.

3. Suhkruasendajad

Paljud dieedipidajad vahetavad tavalise suhkru oma menüüs välja suhkruasendajate vastu. Samas on rohked uuringud toonud välja, et nendele üleminek pigem tõstab kaalu, kui alandab seda. Sama suur hulk uuringuid juhib tähelepanu ka sellele, et suhkruasendajates sisalduv aspartaam võib kehas muutuda surmavaks DKP-mürgiks, mis on osa ajukasvajate sagedaseks põhjustajaks.

4. Alkohol

Liigse alkoholi tarbimise kahjulikest tervisemõjudest räägitakse palju. Lisaks suhkruhaigusele ja ülekaalulisusele suurendab alkoholi tarbimine ka vähki haigestumise riski. Hiljutine uuring toob välja, et pärast menopausi vähemalt kord päevas alkoholi tarbivatel naistel kasvab rinnavähki haigestumise oht 30 protsenti. Alkohol on tubaka järel teine peamine vähi põhjustaja. Maailma terviseorganisatsiooni ekspertide sõnul põhjustab alkoholi liigtarbimine suu-, söögitoru-, maksa-, käärsoole-, pärasoole- ja naistel rinnavähki.

5. Rafineeritud suhkur ja karastusjoogid

Paljud uuringud on välja toonud, et rafineeritud suhkur aitab vähirakkudel kasvada. Üks suurimaid süüdlasi on siin kõrge fruktoosisisaldusega maisisiirup, mida lisatakse näiteks suurele hulgale küpsetistest, karastusjookidele, kastmetele, mahladele ja teistele kõrge suhkrusisaldusega toiduainetele.

6. Töödeldud liha

Halb uudis kõigile neile, kes armastavad hot dog'i, vorstikesi, peekonit ja teisi töödeldud lihatooteid – enamik neist sisaldab liiga palju soola ja kemikaale. Mitmed uurimused on välja toonud, et inimestel, kes söövad regulaarselt töödeldud liha, suureneb vähki haigestumise risk 43 protsenti. Töödeldud lihatoodetes sisalduvad naatriumnitraadid on kõige suuremad vähiriski suurendajad.

7. Kõik suitsutatud, marineeritud ja soolatud toidud

Kuigi toidu suitsutamine, marineerimine või soolamine muudab seda märksa maitsvamaks, võib lühiajalise maitsenaudingu pakkujatel olla pikemaajalisem mõju inimese tervisele. Sageli on sellisel viisil valmistatud toitude rasva- ja kalorisisaldus suurem, mistõttu mõjuvad nad esmalt hävitavalt kaalule. Kõrge transrasvade ja naatriumisisaldus tõstab oluliselt nii vähi kui südamehaiguste riski.

8. Kartulikrõpsud

Kuna tegemist on toiduainega, millel on kõrge rasva- ja kalorisisaldus, võtavad inimesed tihti kaalus juurde. Sageli on sellisel viisil valmistatud toitude rasva- ja kalorisisaldus suurem, mistõttu mõjuvad nad esmalt hävitavalt kaalule. Kõrge transrasvade ja naatriumisisaldus tõstab oluliselt nii vähi kui südamehaiguste riski.

9. Kalakasvanduse lõhe

Üle 60 protsendi USAs söödavast lõhest on pärit kalakasvandustest, mitte looduslikult püütud. Kasvandustes üles kasvatatud kaladele on söödetud sisse erinevaid kemikaale, antibiootikume, pestitsiide ning mitmeid teisi aineid, mis suurendavad inimese vähiriski. Väga sageli näitavad proovid kalakasvanduste lõhes ka kõrget elavhõbeda taset.

10. Dieettoidud

Väga sageli on dieettoitudes kasutatud suhkru asemel aspartaami – suhkruasendajat, mis lõpuks muudab dieettoitude tervislikkuse küsitavaks. Sageli sisaldavad dieettoidud ka naatriumit, kunstlikke värvaineid ja teisi töödeldud koostisosasid, mille tõttu sageli toit kaotab oma maitse. Sageli on dieettoitude kalorisisaldus isegi suurem kui nende mitte dieedipidajale mõeldud versioonidel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles