Toatemperatuuril seisnud mahlast võib saada kahjulik jook

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toatemperatuuril seisnud toormahl võib olla hoopis tervisele kahjulik.
Toatemperatuuril seisnud toormahl võib olla hoopis tervisele kahjulik. Foto: SCANPIX

Kodus valmistatud värskest porgandimahlast võib toatemperatuuril hoides saada juba 24 tunni möödudes tervisele kahjulik jook, selgus maaülikoolis kaitstud doktoritööst.

Nimelt sisaldavad köögiviljadest valmistatud toormahlad nitraate ja nitriteid, mis võivad liigsel tarvitamisel olla organismile ohtlikud. Eelkõige on ohustatud imikud ja väikelapsed.

Doktoritööst «Nitraatide ja nitritite sisaldus köögiviljades ja köögiviljapõhistes toitudes, transformatsiooni dünaamika ning tarbijate poolt toiduga saadavad kogused» ilmnes, et värskete mahlade koostis teeb lühikese ajaga läbi olulised muutused – ohutumate nitraatide sisaldus langeb ja kümneid kordi mürgisemate nitritite sisaldus suureneb.

Eriti kõrgele tõusis uuringu järgi nitritite sisaldus kodus valmistatud köögiviljamahlades. Näiteks ületas ööpäev toatemperatuuril seisnud porgandimahlas nitritite tase lubatud normi rohkem kui kaheksakordselt.

«Selline mahl on tervisele ohtlik,» kirjutas töö autor Terje Elias uuringu kokkuvõttes.

Ta lisas, et mahlu tuleb tarbida värskelt või hoida neid siis külmkapis, säilitamise aeg ei tohiks aga ületada ööpäeva.

Elias märkis veel, et tööstuslikult valmistatud mahlade puhul toimuvad samasugused muutused, kuid need kulgevad märksa aeglasemalt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles