Toitumise ABC

Mai Maser
, toitumisteadlane, emeriitdotsent
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Unsplash

Organism vajab palju erinevaid toitaineid ja nende imendumine toimub sageli ainult teatud kombinatsioonis. Näiteks kui arvata, et rasva ei või tarbida, siis ei saa organism ka rasvlahustuvaid vitamiine kätte.

Kui ei saa A-vitamiini, võib kahjustuda silmade tervis, kui ei saa D-vitamiini, ohustub luude tervis, lihaste tööjõudlus jne. Kui aga arvata, et süsivesikud teevad paksuks ja neid ei või süüa, siis kaob ka lihaste jõud ja kogu energilisus. 

Raud on väga vajalik punaverele, hoides hemoglobiini taset, see omakorda tagab eelkõige aju, kuid ühtlasi kogu keha hapnikuga varustatavuse. Raud imendub kõige paremini veresaadustest ja lihast. Ka taimedes on rauda, kuid see moodustab organismis lahustumatu ühendi ja viiakse kehast välja ning tulemuseks on aneemia oht.

Piimast saame kõige paremini kätte kaltsiumi, millele aitab kaasa ka päris vähene D-vitamiini hulk, mis leidub just piimas. Lisaks soodustab imendumist magneesium. Seega piim on hea ja vajalik toit.

Vältides teraviljades olevat valku ei saa me kiudaineid, mis on vajalikud soolestiku headele mikroobidele ja hoiavad keha ainevahetust tasakaalus. Tüütuna võib tunduda köögiviljade pidev soovitamine, kuid need on kindel alternatiiv apteegikaubale. Köögiviljadest saame kätte nii mineraalained kui ka vitamiinid ja kõht on täis ning seedimine korras.

Kõigele leidub loomulikult asendusvõimalusi, ent sel ei ole mõtet, kui ei ole haigust! Ning kui arst ei ole pannud vastavat diagnoosi, siis omaloominguga saab tervist üksnes kahjustada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles