Päevatoimetaja:
Marilin Vikat

Parimad ja halvimad toidud pohmelli raviks

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toimetaja: Marian Võsumets
Copy
Alkoholile ei tohiks alkoholi peale juua.
Alkoholile ei tohiks alkoholi peale juua. Foto: Yury Salauyou

Iiveldust, pea- ja lihasvalu leevendavad vesi ja vitamiinirikkad toidud.

Teatud toitudel on pohmelli vähendamisele teaduslik kinnitus, vahendab greatist.com. Lisaks peavalule on tasakaalust väljas ka hormoonide töö, mis tuleks kiiremas korras normi viia.

Joogid, mis aitavad

  • Peojärgsel hommikul peaks esimese asjana haarama vee järele. Vesi alandab paistetust ning alkoholiga kaotatud vedelik tuleb taastada.
  • Spordijoogid ja kookosvesi. Mõlemad sisaldavad suurel määral kehale vajalikke elektrolüüte, mille tase veres on langenud.
  • Ingveri või piparmündi tee. Ingver alandab iiveldust ning piparmünt vähendab kõhuvalu.
  • Puuviljamahl. Õuna või jõhvika mahl paneb taastumisprotsessi tööle. Mahlades on ka palju vitamiine ja koheselt vabanevaid süsivesikuid, mis kiirendavad ainevahetust.
  • Hapukurgivedelik sisaldab äädikat, soola ja vett, mis taastavad samuti elektrolüütide tasakaalu. Parima tulemuse annab see, kui juua pool klaasi hapukurgivett ka enne alkoholi tarvitamist ja teine pool pärast.

Toidud, mis aitavad

  • Banaanid, kiivi ja spinat. Kõigis neis sisaldub palju kaaliumit, mille alkohol on välja viinud. Kui salati isu parasjagu pole, võib neid vilju jogurtiga blenderdada.
  • Munad on sobiv toit, millest peojärgsel päeval hommikusöök valmistada. Munades sisalduvad aminohapped, mis soodustavad maksa tööd ning aitavad maksal alkoholi lahustada.
  • Soe kanasupp taastab vedelikuvarud, soojendab keha ning köögiviljades ja kanalihas on palju vitamiine.
  • Näkileivad või meega röstsai. Mõlemad annavad kehale piisavalt kiudaineid, et kiirendada ainevahetust, kuid samas ei ärrita kõhtu.
  • Kaerahelbed on väga toitainerikkad, sisaldades B-vitamiini, kaltsiumi, magneesiumi ja rauda. Kaerahelbed neutraliseerivad happeid ning hoiavad veresuhkru stabiilsena.
  • Tomatid ja tomatimahl sisaldavad põletikku alandavaid antioksüdante ning maksa turgutavat fruktoosi ja C-vitamiini.

Mida vältida

  • Vastupidiselt levinud arvamusele ei ole rasvased toidud pohmellipäeval parim valik. Rasvarikas eine tasuks sel juhul süüa enne peo algust, kuna siis ei imendu alkohol nii kiiresti verre ega asu keha hetkega laastama. Seevastu praetud või fritüüritud toidud võivad peojärgsel hommikul kõhtu hoopis ärritada.
  • Alkohol! Tagajärgi pole mõtet algpõhjusega ravima asuda: hommikune pits või õllepurk võib enesetunnet ajutiselt parandada, kuid keha jätkab dehüdreerimist, mis põhjustab hiljem veelgi hullemat pohmelli.
  • Kohv viib sarnaselt alkoholiga vett kehast välja, seega kohvijooke tasuks vältida. Tee on palju parem alternatiiv.

Apelsinimahl ja teised hapud tsitrusemahlad ärritavad kõhtu ning seetõttu on tomatimahl parem valik. 

Tagasi üles