Koolikoka töövõit: lapsed söövad juba porgandit

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sõmeru Põhikooli söökla juhataja Urmas Lindlo on suutnud lapsed porgandit sööma panna.
Sõmeru Põhikooli söökla juhataja Urmas Lindlo on suutnud lapsed porgandit sööma panna. Foto: Sõmeru põhikool

Homme astuvad Tallinnas võistlustulle seitsme koolisöökla kokad, et selgitada endi seast parim. Väikse Sõmeru Põhikooli esindajal Urmas Lindlol on aga üks väike võit juba enne võistlust käes – ta on suutnud lapsed porgandit sööma panna.

«Lapsed on hakanud porgandit sööma, eelmisel aastal nad veel koukisid selle toidu seest välja. Nüüd ei pea enam peitma, nüüd nad söövad ka siis, kui see keedetud porgand neile nii-öelda otsa vaatab,» rääkis Lindlo naerusuiselt sööklas kibekiire askeldamise kõrvalt.

Samas tuli koolisöökla juhatajal tunnistada, et kapsa ja kaalika osas on veel pikk tee käia. «Kui me räägime tervislikust toidust, siis näiteks täna on kapsasalat laual, aga laps ei ole näinud punast kapsast ja ta ei puutu seda. Möödunud aastal tegime korra kapsasuppi, kus oli vist kuut erinevat sorti kapsaid, ka sellest supist läksid nad kaugelt mööda – mingi tundmatu brokoli, tundmatud rooskapsad ja nii edasi.»

Põhjuseks, miks lapsed toidule sel moel reageerivad, pidas Lindlo koduseid toitumisharjumusi. Kodudes on ilmselt tihti laual valmistoidud, köögivilju kasutatakse vähe ja suppi keedetakse harva. «Lapsed söövad põhimõtteliselt seda, mida nad söövad kodus,» ütles mees.

Teisalt märkis ta, et ilmselt on igas koolis ka lapsi, kes söövad alati oma taldriku tühjaks ja küsivad juurdegi, olgu laual siis porgand, kala või supp.

Teleekraanilt tuntud briti staarkoka Jamie Oliveri võitlus koolilaste toitumisharjumuste paremaks muutmiseks oli tuttav ka Lindlole. «See käib Eestis sama moodi ja ma kujutan ette, et kui ma läheks söögisaali brokoli ja baklažaaniga, siis hakataks ka mind loopima,» arvas ta.

Seetõttu on Sõmeru kool võtnud pehmema lähenemise ja viinud sisse köögiviljavahetunnid. See tähendab, et vahetundidel pannakse lastele näksiks välja kas õuna, porgandit või kaalikat. Õuna ja porgandi pistavad õpilased nahka hea meelega, kaalikast jääb osa ikka veel järele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles