Menopausile järgnevat tervisehäda tihti ei avastata

Marian Võsumets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arstile peaks rääkima kõigist kahtlustäratavatest sümptomitest
Arstile peaks rääkima kõigist kahtlustäratavatest sümptomitest Foto: SCANPIX

Hinnanguliselt kaks protsenti postmenopausis naistest põeb uneapnoed, kuid see on tugevasti aladiagnoositud.

Uus uurimus näitab, et öine voodimärgamine vanematel naistel võib viidata uneapnoele, niisamuti kui see on väikestel lastel, kirjutab Med24.

Women’s Health Initiative on andmebaas, milles sisalduvad 161 000 naise andmed (vanuses 50–79 aastat, ajavahemik 1993–2005). Sealt valiti välja öise enureesiga naised ja uuriti seost klassikaliste uneapnoe riskifaktoritega, nagu ülekaalulisus, norskamine, vilets uni, sagedased ärkamised, kõrge vererõhk ja päevane unisus. 

Analüüsi käigus kohandati andmeid erinevate võimalike segavate tegurite suhtes, nagu lõpuni kantud raseduste arv, alkoholi tarvitamine jms.

Leiti, et mida rohkem traditsioonilisi uneapnoe riskifaktoreid, seda suurema tõenäosusega esines naistel ka öist voodimärgamist. Näiteks kahe uneapnoe riskifaktoriga naistel oli kaks korda suurem tõenäosus öise enureesi esinemiseks, nelja uneapnoe riskifaktoriga naistel oli see tõenäosus neli korda suurem.

Uurijad soovitavad uneapnoe tuvastamiseks küsitleda patsiente ka öise enureesi esinemise kohta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles