Tavameditsiin suhtub kiropraktikutesse üha tõsisemalt

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Seljavalud on ka eestlaste seas üha sagenev probleem.
Seljavalud on ka eestlaste seas üha sagenev probleem. Foto: SCANPIX

Arstide suhtumine kiropraktikasse on maailmas muutumas ja seda on mitmel pool hakatud hüvitama ravikindlustuse korras.

Ameerikas on kiropraktika omandamas tavameditsiiniga vaat et võrdset staatust ning on koguni haigekassa kindlustusega kaetav, vahendas The New York Times.

Maailmatasemel  kiropraktik Leonard Stein rääkis, et nüüdsel ajal on hakanud Ameerika haigekassa ja muud tervisekindlustused kiropraktikaga seonduvat hüvitama. «Võib öelda, et nüüdseks on tegemist suisa mainstreamiga,» lausus Stein, kes on olnud USA  Rahvusliku Võrkpallitiimi Golden State Warriors kiropraktik ning töötab nüüd samal erialal San Francisco Balleti juures.

Ameetika Kiropraktika Assotsiatsioon prognoosib, et aastaks 2020 on USA-s pea 80 000 kiropraktikut, aastal 2010 oli neid 58 000. Igal aastal õpib Ameerikas kiropraktikuks 3000 inimest.

Ka on üha suurem arv üldarste kiropraktika suhtes pooldaval seisukohal.

Thomas Jeffersoni Ülikooli  ortopeedia -  ning neurokirurgia professor ning Ameerika Ortopeediliste Kirurgide Assotsiatsiooni esindaja Dr Alan Hilibrand ütles, et järjest suurem arv inimesi on hädas alaselja-valudega ning see kujutab endast tänapäeva meditsiiinile üha suuremat väljakutset.

Terviseameti poolt litsentseeritud kiropraktik Rainer Kägo rääkis Postimehele, et Rootsis ja mujal Skandinaavias on kiropraktika üks osa tervishoiust. «Kiropraktik Rootsis on esmatasandi spetsialist.  Nii Haigekassa kui ka kindlustusseltsid tasuvad kiropraktilise ravi eest,» kinnitas Kägo, kelle sõnul on liikumiselundkonnaga seotud probleemid ka meil üha kasvav probleem.

Ka tehakse Kägo sõnul tänapäeval väga palju tööd istudes, mis pole just tervisele köige kasulikum.

«Rootsis kuulub kiroppraktik sagedasti taastusravi tiimi. Eestis pole kiropraktika tänaseni tunnustatud riiklikul tasandil, millest on väga kahju,» leidis Kägo. «Võin omalt poolt kinnitada, et kiropraktiku puhul on tegemist liikumiselundkonna eksperdiga, kellel on samas olemas ka üldmeditsiinilised teadmised.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles