Vaata, kuidas aknest igaveseks lahti saada

Kristina Herodes
, Moe- ja ilutoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PantherMedia

Nahaprobleemid pole tühiasi – see on nende käes vaevlejale väga tõsine sotsiaalne probleem. Kuidas säilitada usk, et vistrike varjus oled endiselt ilus inimene? Kuidas leida kannatust, et õige nahahooldusega ennast arstida ja kärsitusest asja mitte hullemaks teha? Hea uudis on see, et abi on meile lähemal kui kunagi varem.

Kunagi peeti aknele kalduvat nahka osaks teismeliste kasvuraskustest, mis möödub iseenesest. Osadel kergematel juhtudel tuleb nahk enda parandamisega tõesti ise toime, kuid enamasti on vaja järjekindlat ravi – nii pöördub haigus süvenemise asemel paranemisele ning nahale ei teki arme. Mida kauem ravi alustamisega venitada, seda pikemaks see protsess hiljem kujuneb.

Nüüd on laialt teada, et selle probleemi all kannatab ka üha enam täiskasvanuid. Siiani on levinud palju ekslikke müüte, millest ebapuhas nahk tekib – vähene hügieen või vale toitumine, mis tekitavad neile, kes murega puntras, veelgi meelehärmi. Samuti on visa kaduma usk, et põletikukoldeid tuleb väga ägedalt kuivatada ja tohutu innuga puhastada. Liigne rapsimine rikub vaid naha tasakaalu ja võib akne kõrvale kasvatada ülitundliku naha probleemid. Mis siis aitaks? Rahu, ainult rahu! Kannatlik tegutsemine ja optimistlik hoiak ennekõike ja muidugi naha vajadusi arvestav igapäevahooldus. Kui mure on tõsine, tuleb kindlasti arsti juurde pöörduda! Akne on haigus nagu iga teinegi – niisama ootamisest see ei möödu, kuid ravi on efektiivne ja täiesti olemas.

Oma nahaga sõda ei peeta

Nahamured tekitavad stressi ja kerge on enda nahaga tülli pöörata. Miks ta nii käitub, samal ajal kui sõbral mingit muret ei ole? Tahaks küüntega kallale minna, aga stopp! Ainus, mis tõesti aitab, on naha loomulik talitlus kannatlikult taastada. Tihti sirutatakse käsi kangema ravimi järele, sest efekt ei saabu hetkega, kuid naha taastumine vajabki aega. Alati! Põletik taandub ruttu, kuid naha taastumine vajab minimaalselt 56 päeva, tavaliselt näed ravi tulemust alles 4 kuu möödudes. Samuti on suur viga kasutada tugevatoimelist lokaalset põletikuvastast ravimit suurel nahapinnal – nahk kuivab ja muutub edaspidistele ärritustele palju vastuvõtlikumaks.

Paljud akneravimid on esmalt naha jaoks ärritavad – see punetab, kuivab, sügeleb. Neid reaktsioone tuleb tähelepanelikult jälgida, kuid enamasti nahk kohaneb ja õige hella hooldusega on ebamugavusi kerge leevendada.

Millest akne tuleb?

Levinuim põhjus on hormonaalse tasakaalu muutumine, mille tulemusel haarab karvanääpsu põletikuline haigus. Rasunäärmete töö saab häiritud, poor sulgub ja ongi vistrik platsis. Esimese täpi peale näol ei tasu minestusse langeda – 95% teismelisi kannatab mingil määral akne all ning täiskasvanute hulgas on neid, keda stressi- ja tsüklipunnid kiusavad, umbes pooled.

Akne käivitab liigne rasueritus, naha sarvkihi suurenemine ja bakterite paljunemine. Rolli mängivad geenid, stress ja ka elustiil – suitsetamine ja vähene uni soodustavad nahamurede süvenemist.

Kuidas ennast aidata?

Kerge on sirutada käsi alkoholi sisaldavate kuivatavate vahendite järele. Kuid see on suur viga! Nahk on ju tark: rasu kaob ära, järelikult tuleb seda usinamalt juurde toota! Naha tasakaal saab rikutud ja vistrike armee aina kasvab. Tulemust ei anna ka karmid seebid, mille mõju usuti muiste – kaitsev lipiidikiht uhutakse minema ja nahk on põletikule veel vastuvõtlikum. Õige hooldus on aga tähtis, tee seda kaks korda päevas, ka meik tuleb alati piinliku hoolega eemaldada. Kasuta dermatoloogilisi akne raviks mõeldud nahahooldussarju. Puhasta hellalt mitsellaarvee ja rasutootmist reguleeriva desinfitseeriva vahendiga. Ülioluline on naha niisutamine – vali naha tasakaalu taastav kreem, mis sisaldab ka ravikomponente. Kui ravimite tõttu nahk ketendab ja kuivab, tuleb teda erilise hellusega kreemitada, kuid kasutada tasub vaid dermatoloogilisi tooteid. Hea kreem tuletab ka kõige raskema akne käes vaevlevale nahale ruttu meelde, kuidas tasakaalus, puhas ja värske olemine käis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles