Mis toimub suitsetaja organismis pärast tubakast loobumist?

Marian Võsumets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Arvo Meeks

Eesti üks staažikaim tubakast loobumise nõustaja Tiiu Härm räägib, et suitsetamisest loobumise korral on esimesi positiivseid muutuseid organismis märgata peaaegu kohe.

Härmi sõnul tasub alati suitsetamisest loobuda, ka siis, kui suitsetatud on juba mitu aastakümmet. «Loomulikult on nii, et mida vähem aastaid suitsetada, seda parem. Kuid peab meeles pidama, et loobuda tasub alati, ka siis, kui oled selle tagajärjel juba mõne tõsise haiguse saanud. Tubakast loobumise järel on suurem šanss haigusest paraneda või haigusega toime tulla,» lisas Härm.

Mis muutub suitsetaja organismis pärast tubakast loobumist?

Juba 20 minuti jooksul pärast viimast suitsu hakkab normaliseeruma vererõhk ja pulss. Kätest ja jalgadest hakkab kaduma külmatunne.

Kaheksa tunni möödudes hakkab normaliseeruma hapnikusisaldus veres ja hakkab langema südameinfarkti risk.

24 tunni möödudes on vingugaas kehast suures osas väljunud. Kopsud hakkavad end puhastama rögast ja muudest jääkidest, mis suitsetamisel tekkisid.

Pärast kahte ööpäeva on kehast kadunud kogu nikotiin ning haistmis- ja maitsmismeeled on paranenud.

Kolme ööpäeva möödudes muutub hingamine kergemaks, sest bronhid laienevad. Ühtlasi tekib rohkem energiat ja tunned end elavamalt.

2-12 nädala jooksul paraneb kogu kehas vereringe.

1-2 kuu möödudes lõppevad suitsetamisest loobumise võõrutusnähud, pidevalt paraneb hingamine ning tekib rohkem energiat.

3-9 kuu jooksul paraneb kopsude töö kuni 10 protsendi võrra. See tähendab, et varasem köhimine ja hingeldamine vähenevad märgatavalt või kaovad sootuks.

1 aasta jooksul väheneb südameinfarkti risk 50 protsenti võrreldes inimestega, kes endiselt suitsetavad.

10 aasta jooksul väheneb kopsuvähi risk 50 protsenti, võrreldes inimestega, kes endiselt suitsetavad.

10-15 aasta jooksul muutub südameinfarkti risk võrdseks riskiga mittesuitsetajatele.

Härm lisab, et lisaks organismi positiivsetele muutustele on loobumisel positiivne mõju ka suitsetaja lähedastele ning raha mittekulumisele. «Soovitame loobujatel mõelda ka sellele, kui palju tal raha suitsetamise arvelt üle jääb ning samuti sellele, et tema lähedased ei ole enam ohustatud passiivsest suitsetamisest,» ütles Härm.

Suitsetamisest on kergem loobuda, kui teha seda läbimõeldult ning vajadusel küsida nõu professionaalselt tubakast loobumise nõustajalt, kes aitab kokku panna personaalse sobiva ajakava ja tegevusplaani loobumiseks.

Lähima nõustamiskabineti leiab tubakainfo kodulehelt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles